U međunarodnoj kriminalističkoj istrazi kodnog naziva "Telum" raskrinkana je organizirana kriminalna skupina koja se bavila nabavom, otkupom, izradom, razmjenom i preinakom ilegalnog vatrenog oružja, sve radi daljnjeg krijumčarenja i prodaje u Njemačkoj te planiranog širenja "biznisa" na Švicarsku i Belgiju.

Galerija


Policijski službenici PNUSKOK-a, SSKOK-a Osijek u koordinaciji s USKOK-om i u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom i policijskim službenicima Njemačke i Švicarske te Europolom, proveli su međunarodnu kriminalističku akciju "Telum". Tijekom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja uhićena su dva specijalizirana krijumčara oružja pripadnika te skupine, ali je prikupljen i dokazni materijal protiv ostalih članova grupe, priopćio je MUP.

Podnesena je kaznena prijava protiv 17 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje da su dvije muške osobe od 49 i 50 godina organizirale kriminalnu skupinu čiji su članovi bili također hrvatski državljani starosti 49, 48, 69, 45 i 46 godina, i to isključivo s namjerom provođenja kriminalnih aktivnosti u svezi nabave i krijumčarenja ilegalnog vatrenog oružja - zbog čega su prijavljeni za počinjenje kaznenih djela zločinačko udruženje, počinjenje kaznenih djela u sastavu zločinačkog udruženja i nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Osim njih, zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari prijavljeno je još 11 muškaraca koji su od ove kriminalne skupine kupovali vatreno oružje radi daljnje preprodaje ili su istoj skupini prodavali vatreno oružje ili su vatreno oružje prodavali trećim osobama. Protiv dva hrvatska državljana kriminalističko istraživanje je još u tijeku.

Mogli su ostvariti zaradu od pola milijuna kuna

Tijekom istrage tvrđeno je i da su pripadnici ove kriminalne skupine i ostale prijavljene osobe od 19. rujna 2016. do 18. lipnja 2018. godine prokrijumčarili ili pokušali krijumčariti radi daljnje preprodaje najmanje 114 komada vatrenog oružja (46 komada kratkog vatrenog oružja, 63 komada dugog vatrenog oružja, 5 ručnih bombi i oko 600 komada streljiva različitog kalibra, za što se procjenjuje da su ostvarili ili mogli ostvariti dobit u iznosu od najmanje 500.000 kuna.

Osim spomenutog vatrenog oružja i eksplozivnih tvari, 18. lipnja ove godine u koordiniranoj akciji policijski službenici u Hrvatskoj, Njemačkoj i Švicarskoj započele su s uhićenjima osoba i pretragama stanova (19 osoba na području RH, jedna osoba na području Njemačke i jedna osoba na području Švicarske). U Hrvatskoj, Njemačkoj i Švicarskoj obavljeni su brojni pretresi stanova i vozila te je pronađeno 40 komada oružja i nekoliko tisuća komada streljiva, kao i novac.