U kontejneru u riječkoj luci danas je pronađeno 100 kilograma kokaina, koji je stigao iz Južne Amerike. U sklopu jedne od većih zapljena kokaina u hrvatskoj povijesti uhićeno je osam osoba, od kojih njih šestero iz Hrvatske.

Galerija


Akciju svjetskih razmjera s golemom količinom zaplijenjene droge u Dnevniku Nove TV komentirao je kriminalist Željko Cvrtila.

Vezani članci Policija zaplijenila kokain u Italiji (Screenshot: gdf.gov.it) - 1 Zaplijenjeno 2,5 tone kokaina, talijanska policija otkrila kako su uhvatili vlasnika Kokain, arhivska fotografija (Foto: AFP) Dobar ulov u Maroku: Policija zaplijenila više od pola tone kokaina

„Ovo je velikih uspjeh i treba pohvaliti rad hrvatske policije. Naravno da je ovo jedna od najvećih zapljena. Usporedbe radi, 2013. je napravljeno istraživanje koje je zahvaljujući analizi otpadnih voda pokazalo da se godišnje u Zadru potroši oko 105 kilograma kokaina“, kaže Cvrtila.

Ističe kako je riječ o kompleksnoj međunarodnoj akciji i policijskoj suradnji.

Cvrtila poručuje kako je policijski posao sigurno olakšala činjenica što su znali za kontakte prvoosumnjičenog te da inicijalna informacija vjerojatno nije išla od hrvatske strane, već od DEA-e.

Objasnio je kako se ovakve akcije čuvaju kao najstroža tajna. „Vrlo mali broj ljudi se nastoji inkorporirati u takve akcije. Stožer je bio u samom vrhu policije, najčešće su samo dva odjela uključena. Akcije se nazivaju kodnim imenima tako da kad se o njima razgovara na kolegijima, mnogi ni ne znaju o čemu se radi“, kaže Cvrtila.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr