Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija "NANA"

Presreli kontejner sa 100 kg kokaina: Ovo je jedna od najsloženijih akcija te vrste u povijesti hrvatske policije

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL
Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL
Aktualno Galerija Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL +0 Foto: MUP Galerija 1/2 >>
Primorsko-goranska policija u koordinaciji s Uredom sa suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te Carinskom upravom Ministarstva financija, provodi složeno kriminalističko istraživanje kodnog naziva „NANA“ vezano za krijumčarenje veće količine kokaina iz Južne Amerike u Republiku Hrvatsku.

Uz redarstvene službe Hrvatske u kriminalističkom istraživanju uključene su i redarstvene službe Republike Slovenije, Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Španjolske, Republike Italije, Republike Paname, Republike Kolumbije, američka agencija za borbu protiv droga – DEA i Europol.

Pročitajte i ovo Ilustracija U više država Trojica Hrvata prošvercala stotine kilograma droge po Europi, USKOK otkrio kako su to učinili Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe

Policija je jučer započela s uhićenjima, pa je tako na području Hrvatske i Slovenije uhićeno osam osoba: 48-godišnji državljanin Španjolske, 43-godišnji dvojni državljanin BiH i Nizozemske i šest državljana Hrvatske starosti od 39 do 59 godina.

Temeljem naloga nadležnog suda policija je pretražila stanove i osobne automobile kojima se koriste osumnjičene osobe.

"Utvrđena je sumnja da su se osumnjičene osobe udružile u zločinačko udruženje radi krijumčarenja većih količina kokaina iz Južne Amerike u zemlje Europske unije, skrivenih u različitoj robi u komercijalnom, kontejnerskom prometu. Kako bi stvorili paravan za krijumčarenje kokaina skrivenog u robi ili kontejnerima, tijekom 2017. godine organizirali su dopremu kontejnera s robom beznačajne vrijednosti iz država Južne Amerike u Europu, koristeći tvrtke sa sjedištem u Republici Hrvatskoj", doznaje se iz MUP-a.

Temeljem sudskog naloga pretraženi je kontejner dopremljen u luku Rijeka s 20 tona miješanog metalnog otpada te je pronađeno 100 paketa kokaina ukupne mase 100 kg kokaina. U ranijem razdoblju, u sklopu iste akcije zaplijenjeno je oko 150 kg marihuane i 69.000 kutija krijumčarenih cigareta.

"Zapljena velike količine kokaina u riječkoj luci jedna je od najsloženijih akcija te vrste u povijesti hrvatske policije, u kojoj je sudjelovalo sedam zemalja. Rekao bih rekao da je to jedna od najsloženijih akcija te vrste u povijesti hrvatske policije. U akciji koordiniranoj iz zapovjednog stožera koji je bio smješten u ravnateljstvu hrvatske policije sudjelovale su policije iz sedam zemalja, DEA i Europol. Sama činjenica kad govorimo o količini droge, kada govorimo o broju aktera, o broju zemalja, ovom se akcijom hrvatska policija smjestila na vrh", rekao je u Bruxellesu  ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Dodao je kako i ova akcija pokazaje da se sa "suvremenim ugrozama, koje su sve transnacionalne možemo efikasno boriti samo u suradnji s drugima".

"Ovo je realizacija takvoga pristupa i čestitam svima koji su u tome sudjelovali, pogotovo hrvatskoj policiji", rekao je Božinović. (Hina/D.I.)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene