Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apsurdi hrvatskih sudova

Kriminalac ili žrtva sustava?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od dvije godine Darius Povilaitus sjedi u zatvoru. Prvo u Splitu, a odnedavno u Šibeniku. Čeka ga izručenje Peruu. Zemlji za koju mnoge vladine i nevladine organizacije tvrde, ondje ljudska prava postoje samo na papiru.

Njegova supruga Julija Abakumova za peruanske zatvore kaže: 'Ako imate novca, možete kupiti krevet za sebe. Ako nemate novca, spavate na podu, negdje na krovu vjerojatno, gdje god nađete mjesto. Morate se boriti za mjesto jer policija kaže da je zatvor za 3000 zatvorenika, a oni drže 10 000 ljudi. Nemaju pitku vodu, nemaju hranu'.

Razlog njegova pritvaranja jest sumnja da je upleten u krijumčarenje droge. No dokaze policija nije pronašla. Državljanin Litve, živio je u Panami. Kaže u Peruu je bio poslovno prije 5 godina. Tvrdi da nikada u životu nije ni cigaretu zapalio, a kamoli da ima veze s drogom!

Samo utvrđivanje identiteta da je Darius usitinu osoba koju Peru traži je nevjerodostojno, kaže Julija te navodi: 'Jedan svjedok tvrdi da je to osoba stara između 30-35 godina, da ima plavu kosu i poteškoće u hodu. Drugi svjedok kaže kako je to osoba stara 50 godina, da ima tamnu kosu i da je visok 180 centimetara, a u prijašnjem iskazu da je visok 160 centimetara te da također ima poteškoća u hodu'.

>>
Svaki građanin na internetu može vidjeti kako stoji njegov predmet

Stvarni opis izgleda ovako. Darius ima 192 cm, nema kose (zbog bolesti), nema poteškoća u hodu.
Identifikacija je, tvrde na Županijskom sudu u Splitu, pokazala da se radi upravo o toj osobi, no Dariusova odvjetnica Jadranka Sloković opovrgava. Kaže, za to nema temelja.

Pročitajte i ovo Očevid u Splitu na mjestu gdje je mladić uboden nožem - 1 Uhićene dvije osobe FOTO Krvava noć u Dalmaciji: Ovo je mjesto strašnog ubojstva, policija objavila nove detalje Policijska potraga u Splitu - 5 Nema čega nema Danima bježao policiji: U stanu splitskog bjegunca pronađen arsenal oružja, droga, detonatori

'Sam Peru nije dostavio otiske Povilaitusa da bi mi mogli reći da je to upravo ta osoba koja se traži. Već su oni izuzeti zapravo iz Litve, pa su dostavljeni nama, onda smo mi navodno dostavili Peruu'. Mnogo je, dodaje, bilo aljkavosti i propusta, stoga čudi da su svi sudovi redom prihvatili rješenje o izručenju. Sada se samo čeka odluka ministra pravosuđa.

Darius se kune u svoju nevinost. Tvrdi žrtva je ili zamjene identiteta ili neke veće igre. Sve ove mjesece piše žalbe i pisma. Mnoga nisu dolazila na odredišta, navodi supruga Julija. I ona sama kaže, otpočetka ne vjeruje što se događa. Prijetili su joj da odustane od traženja pravde za svog supruga.

Zadnja instanca kojoj su se obratili Europski je sud za ljudska prava u Strasbourgu. Jer kako kažu, izruče li ga Peruu, čeka ga sigurna smrt. Pogledajte prilog!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene