Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki problem u Slavoniji

Sve veće posljedice afričke svinjske kuge: "Ovako rigorozne mjere možemo trpjeti tjedan dana, a onda... "

Aktualno Galerija Svinja, ilustracija Svinja, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Kuterovac - 2 Krešimir Kuterovac - 2 Foto: DNEVNIK.hr Marina Bešić Đukarić, reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +0 Krešimir Kuterovac - 1 Galerija 1/4 >>
Većina domaćih svinja uzgaja se upravo u pet slavonskih županija, može li zbog svega doći do poremećaja na tržištu otkrit će reporterka Dnevnika Nove TV, Marina Bešić Đukarić.

"Oko 65 posto domaće proizvodnje odvija se upravo u pet slavonskih županija, jedna cijela sada je potpuno paralizirana. Ako sve ovo potraje naravno da će se to odraziti i na stanje na tržištu", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV, Marina Bešić Đukarić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prvo ne, pa onda da Kiosci nedjeljom ipak neće prodavati samo novine: Čini se da se ministar Filipović predomislio

"Štete mogu biti jako velike. Samo od ove naredbe zadnje koju je ministarstvo naredilo u jednom tjednu članice naše udruge gube preko tri i pol tisuće prasadi svaki tjedan. Moja procjena je da je toga puno više, pet tisuća komada da je manja proizvodnja svaki tjedan nego što je to inače. Kad pogledate koje su direktne štete to je 240 uginulih, ovo su ipak puno ozbiljniji problemi koji nas čekaju", rekao je Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.

"Naredba je dosta rigorozna i mi dolazimo u problem, prvenstveno je problem reprodukcija i osjemenjivanje na farmi gdje vi kad izgubite cikluse kod rasplodnih životinja teško ih je vratiti. Drugi problem je unos bilo kakvog materijala za popravak na farmama. Primjerice, ventilator kad vam ode vi ga morate zamijeniti inače će šteta biti katastrofalna. Vi nemate rezervne kapacitete za prikupljanje na farmi ", dodao je i poručio da je problem i odvoz gnoja, a da je žetva pred vratima.

"Ovako rigorozne mjere možemo trpjeti tjedan dana, a nakon toga počinju puno veći i ozbiljniji problemi. Potrošači će plaćati veću cijenu za svinjetinu, ali ne samo zbog posljedice svinjske kuge u Hrvatskoj nego i zbog smanjenja proizvodnje u Europskoj uniji koje će u sljedećih nekoliko godina pasti za 35 posto, a cijena će porasti za 50 posto. Kako Hrvatska uvozi 50 posto svog mesa, znači da sigurno slijedi povećanje cijena", objasnio je Kuterovac. 

Pročitajte i ovo Ivan Malenica nakon prosvjeda Štrajkaši traže ostavku Malenice, a on im je poručio: "Tražimo racionalan pristup"

"Prioritet je zaustaviti gospodarsku štetu, a ako se može smatrati dobrom vijesti nema novih žarišta, no još je rano za zaključiti da je krenulo u tom pravcu", zaključila je Bešić Đukarić.

izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV, Marina Bešić Đukarić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene