Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Vlada nije kriva za krizu, sve probleme i gubitke radnih mjesta'.


'Nosimo politički teret i ne odričemo se odgovornosti, ali pred nama su teške odluke', rekla je premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade. Što se tiče nagađanja o rebalansu proračuna i zahtjevima seljaka, dodala je kako Vlada proračun za 2010. godinu neće povećati. 'Ako bude rebalansa, bit će smanjivanja, a ne povećavanja proračuna', pojasnila je premijerka i istaknula kako je proračun donesen u teško vrijeme kada 'smo se morali odreći mnogo toga'.

Vezani članci Andrej Plenković Premijer o ukidanju prešutnih prekoračenja: ''Tražit ćemo rješenje koje neće ugroziti egzistenciju građana''. Objavio tko će i dalje primati državnu potporu Slika nije dostupna Seljaci će na pšenici 'debelo' ostati dužni

>> Prosvjedi seljaka ušli u četvrti dan

'Oni koji nude kobasice neće iznaći novac za poticaje'

Oni koji im nude kupnju goriva za dolazak u Zagreb obamanjuju ljude, jer nikakva cesta ne može dovesti do pronalaska 600, 700 milijuna ili milijardu kuna, rekla je premijerka

No, Kosor je dodala kako razumije poljoprivrednike koji su u izrazito teškoj situaciji. Ipak, uputila je jasnu poruku. 'Proračun ne možemo povećavati, imamo novaca koliko imamo, a mogućnosti za dodatnu potporu kroz pronalaženje kompenzacije jednoga dijela ćemo tražiti i sigurna sam sutra i pronaći', poručila je Kosor na početku sjednice Vlade na kojoj se osvrnula i na prosvjede poljoprivrednih proizvođača. Kosor se osvrnula i na neke 'političke elite koje obilaze prosvjednike na kiši, nude im brda i doline' i poručila kako ne mogu iznositi neistine i obmanjivati ljude. 'Oni koji im nude kupnju goriva za dolazak u Zagreb obamanjuju ljude, jer nikakva cesta ne može dovesti do pronalaska 600, 700 milijuna ili milijardu kuna', kazala je.  Dodala je i kako oni koji 'nastojeći dobiti male političke poene, nude kobasice neće iznaći novac za poticaje'. Premijerka je poručila kako je sjedanje za stol i dogovor jedino rješenje te najavila da bi to toga moglo doći već sutra, kada bi ministar poljoprivrede, Petar Čobanković, trebao održati sastanak sa svim seljačkim udrugama.

'Ne što netko želi, nego što su mogućnosti'

Naglasila je kako se tu ne radi 'o onome što netko želi već o tome što su mogućnosti u ovom trenutku, ne samo vezano uz poticaje u poljoprivredi'. Kosor je obznanila i da se u pregovore uključuju ministar gospodarstva Đuro Popijač, ministar financija Ivan Šuker te potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić. 'Iz krize nećemo izaći ako se od vlade traži da reže, ali da ne reže onima koji su tog trenutka u središtu pozornosti', rekla je premijerka dodajući da Vlada, iako snosi najveći dio odgovornosti, političku odgovornost, ne može biti jedina kriva za poteškoće u kojima se država nalazi. Ponavljajući da je borba protiv korupcije jedna od glavnih Vladinih zadaća, Kosor je dala punu potporu svim državnim institucijama koje rade na tom poslu, Državnom odvjetništvu, policiji. 'Nitko se ni zbog čije i ni zbog kakve prijetnje ne smije uplašiti', poručila je. (Mi.Dr./T.Š./Hina)