Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Peče se rakija

Koristimo je za čišćenje, zdravlje, uklanjanje bolova i loših sjećanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem Hrvatske svaki slobodan trenutak ovih dana koristi se za pečenje rakije. Ekipa magazina Provjereno donosi priču o ovom, mnogima, omiljenom piću starom čak 9. stoljeća!

Koristimo je za piće, za čišćenje kuće, za bolje zdravlje, ukljanjanje bolova i loših sjećanja! Za rakiju se može reći da je u nas klasika. O njoj su spjevane pjesme, a u mnogim domovima dio je svakodnevice.

Pročitajte i ovo Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila" Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Oblozima od rakije liječila su se uganuća, koristila se za anesteziju. Nekada su rakiju davali i trudnicama da bi im olakšali porod. Odatle izraz pijan kao majka.

'Ujutro se pila da čovjek dobije energiju i prije velikih poslova, ako netko dođe u goste uvijek se nudila rakija. Također je bio običaj da vojnici dobiju rakiju i smatralo se da to dobro utječe na ishod bitki' kaže Aida Brenko iz Etnografskog muzeja.

Sve o ovom piću i njezinim ljubiteljima, ali i što se sve događa kad se s rakijom malo pretjera, pogledajte večeras u Provjerenom u 22:20 na Novoj TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene