Koristimo je za čišćenje, zdravlje, uklanjanje bolova i loših sjećanja
Piše Ana Blažević,
06. listopada 2011. @ 16:24
komentari
Slika nije dostupna
Diljem Hrvatske svaki slobodan trenutak ovih dana koristi se za pečenje rakije. Ekipa magazina Provjereno donosi priču o ovom, mnogima, omiljenom piću starom čak 9. stoljeća!
Podijelite
Koristimo je za piće, za čišćenje kuće, za bolje zdravlje, ukljanjanje bolova i loših sjećanja! Za rakiju se može reći da je u nas klasika. O njoj su spjevane pjesme, a u mnogim domovima dio je svakodnevice.
Oblozima od rakije liječila su se uganuća, koristila se za anesteziju. Nekada su rakiju davali i trudnicama da bi im olakšali porod. Odatle izraz pijan kao majka.
'Ujutro se pila da čovjek dobije energiju i prije velikih poslova, ako netko dođe u goste uvijek se nudila rakija. Također je bio običaj da vojnici dobiju rakiju i smatralo se da to dobro utječe na ishod bitki' kaže Aida Brenko iz Etnografskog muzeja.
Sve o ovom piću i njezinim ljubiteljima, ali i što se sve događa kad se s rakijom malo pretjera, pogledajte večeras u Provjerenom u 22:20 na Novoj TV.