Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ove godine, priopćili su, Koordinacija židovskih općina odlučila je da neće sudjelovati na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac zbog "politike nečinjenja" u odnosu na izmjene postava muzeja u Jasenovc.


Koordinacija židovskih općina odlučila je da ove godine neće sudjelovati na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac zbog "politike nečinjenja" u odnosu na izmjene postava muzeja u Jasenovcu, te "dnevnopolitičkih događanja vezanih uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva", potvrdio je u ponedjeljak predsjednik Koordinacije Ognjen Kraus.

Vezani članci Slika nije dostupna Komemoracija u Jasenovcu: 'Radi se o lavini koja se kotrlja više od godinu dana' Slika nije dostupna 'Ministarstvo kulture nije dobilo službenu najavu o nedolasku predstavnika židovskih općina u Jasenovac'

"Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj donijela je odluku o nesudjelovanju na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac koju svake godine organizira JUSP Jasenovac. Razlog tome je neslaganje s politikom nečinjenja u odnosu na izmjene postava muzeja, odgađanje imenovanja Savjeta JSUP Jasenovac te dnevnopolitička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva", stoji u odluci Koordinacije.

Mišljenja smo da je u takvom okruženju jasenovačka komemoracija tek prigoda za zadovoljenje forme u kojoj će isti oni koji toleriraju ustašku ideologiju zauzeti pozornicu kako bi iskazali svoja antifašistička stajališta i izrazili pijetet žrtvama. Godinama smo se prilagođavali protokolu s kojim se nismo slagali, smatrajući da je naše sudjelovanje važno s obzirom na brojne žrtve naše zajednice. Nakon svih pokušaja da nešto zajednički učinimo, to više nema smisla pa ćemo komemoraciju organizirati sami u skladu sa židovskom tradicijom, poručuje Koordinacija.

Zamoljen da precizira što Koordinacija smatra "relativizacijom i revitalizacijom ustaštva", Kraus je odgovorio kako je najbolji primjer upravo postav muzeja u Jasenovcu.

"Što se dnevnopolitičkih događanja tiče, u više sam navrata u zadnje vrijeme te događaje komentirao u medijima. Radi se o ustaškim povicima za vrijeme marša ulicama Zagreba (u Savskoj), nogometnoj utakmici u Osijeku, govoru mržnje u medijima (posebice na internetu), a još više od toga o činjenici da država ne poduzima i ne želi poduzeti baš ništa u vezi s tim. Komentare koje su nakon tih događanja dali visoki državni dužnosnici u najmanju ruku smatram neprimjerenima", kaže Kraus.

On je i ranije izražavao nezadovoljstvo novim postavom muzeja u Jasenovcu, za koji smatra da ne prikazuje punu istinu o holokaustu i strahotama NDH te da ublažava istinu o ustaškom režimu.

Minsitar kulture Zlatko Hasanbegović kazao je kako nnije dobio informaciju od predstavnika općina te ne zna ništa o tome.

Vlada i N. Jovičić žale što Koordinacija židovskih općina ne dolazi u Jasenovac

Vlada je u utorak izrazila žaljenje zbog odluke Koordinacije židovskih općina da ove godine ne sudjeluje na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac, ističući iznimnu važnost njihove nazočnosti, a slično je reagirala i ravnateljica Javne ustanove spomen-područja (JUSP) Jasenovac Nataša Jovičić, koja se nada da će Koordinacija ipak promijeniti svoju odluku.

"Vlada izražava žaljenje zbog odluke Koordinacije židovskih općina da ove godine ne sudjeluju na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac. Vlada iskreno smatra da je njihova nazočnost na komemoraciji iznimno važna i da izneseni razlozi nisu razmjerni značaju njihovog najavljenog izostanka", stoji u Vladinu odgovoru na zamolbu Hine za komentar odluke Koordinacije židovskih općina.

Vlada osuđuje degradaciju demokratskih vrijednosti

Koordinacija židovskih općina kao razloge odluke o nedolasku na komemoraciju navodi "neslaganje s politikom nečinjenja u odnosu na izmjene postava muzeja u Jasenovcu, odgađanje imenovanja Savjeta JUSP Jasenovac, te dnevnopolitička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva".

Banski dvori podsjećaju da se Vlada "jasno i nedvosmisleno ogradila od govora mržnje, vrijeđanja i nesnošljivosti, te osudila svaki pokušaj degradacije dosegnutih demokratskih vrijednosti". "Isticanje simbola i slogana totalitarističkih režima Vlada smatra neprihvatljivom pojavom i poziva sve građane da svojim primjerom ne narušavaju ugled Hrvatske", stoji u Vladinu odgovoru.

Ravnateljica JUSP-a Jasenovac Nataša Jovičić također izražava žaljenje zbog odluke Koordinacije, no nada se i vjeruje da će predstavnici židovskih općina takvu odluku promijeniti. "Meni je beskrajno žao zbog toga. O razlozima koje navode treba se razgovarati, ali komemoracija nije mjesto za to", kaže Jovičić.

Jovičić je Hini rekla da nezadovoljstvo postavom Muzeja "traje već dugo", te da je o cijeloj problematici vezanoj uz spomen područje razgovarala s ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem. "Pet sati smo razgovarali, upoznat je s problemom", kazala je i najavila da će Hasanbegović doći u Jasenovac prije komemoracije, koja će se održati 22. travnja.

U pogledu odgađanja imenovanja Savjeta JUSP Jasenovac, Jovičić pojašnjava da nije problem u imenovanju već u tome što nisu donesene izmjene zakona o spomen-području kojima bi se regulirao način izbora članova Savjeta i kome je on odgovoran.

Svaka manjina bi svog predstavnika u Savjetu JUSP Jasenovac

Zakon je iz 2001. godine, a od tada je povećan broj manjinskih udruga i svaka bi, kaže Jovičić, htjela imati svog predstavnika u savjetu. Romskih je udruga, primjerice, više od sto. "Dok nema zakona, nema ni Savjeta, ali Spomen-područje normalno funkcionira jer ima svoje Upravno vijeće", napominje ravnateljica Spomen-područja.

Što se tiče "dnevnopolitičkih događanja vezanih uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva", što se navodi kao jedan od razloga nedolaska na komemoraciju, Jovičić kaže kako za to nije kriv JUSP Jasenovac već je to širi društveni problem za koji treba naći rješenja. To je tema za razgovor na razini ministarstava i stručnih okruglih stolova, dodaje.

Jovičić najavljuje da će komemoracija 22. travnja proteći bez političkih govora, što je želja preživjelih logoraša koji su joj, kaže, u razgovorima naglasili kako žele da se oda pijetet poginulima i stradalima, odnosno da se čuje "najdublja tišina".

(Hina)