KBC Zagreb
KBC Zagreb Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Komora liječnika utvrdila je propust tima s KBC-a Zagreb u tzv. aferi transplantacija još prije dva mjeseca. Unatoč zaključku da su povrijeđeni i etički i stručni standardi, povjerenstvo nije pokrenulo postupak pred Sudom časti.


Komora liječnika utvrdila je propust tima s Rebra u aferi transplantacija još prije dva mjeseca. Unatoč zaključku da su povrijeđeni etički i stručni standardi, povjerenstvo nije pokrenulo postupak pred Sudom časti, piše Jutarnji list.

Transplantacijski tim za bubreg KBC-a Zagreb na čelu s akademikom Željkom Kaštelanom i liječnici na Zavodu za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju bubrega KBC Zagreb, kojega je voditelj akademik Bojan Jelaković, povrijedio je odredbe Kodeksa medicinske etike i deontologije - stoji u zaključku Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore (HLK), donesenom u travnju ove godine, koji je potpisao zamjenik predsjednice povjerenstva, prof. dr. sc. Tomislav Franjić.

Riječ je o zaključku struke o dva slučaja transplantacije bubrega u kojima su dva živa, nesrodna donora, državljani Srbije i Kosova, darovali bubrege dvojici hrvatskih državljana. Zahvati su obavljeni 2019. na KBC-u Zagreb, i to nakon što su ih, zbog sumnjivih okolnosti, stručnjaci KB-a Merkur odbili izvesti.

Hitna (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Tragedija u Zagrebu: Preminula dvomjesečna beba koja je s teškim ozljedama dovedena na Rebro

Ante Ćorušić Isplivali neugodni detalji za šefa Rebra: U obiteljskoj svađi pijan mahao pištoljem i prijetio da će se ubiti, odveden u Vrapče

Iako je psihijatrijska procjena KBC-a Zagreb ukazala da jedan donor daruje bubreg zbog obveze prema primatelju koji mu je financijski pomagao, zahvat je ipak izveden. KBC Zagreb se o tome nije očitovao, a neslužbeno se poziva na izjave donora ovjerene kod javnog bilježnika u kojima navode da nisu imali nikakve materijalne koristi od primatelja.

Zaključak Povjerenstva HLK čije dijelove Jutarnji list posjeduje datira iz travnja 2022. Temelji se na navodima i iz zdravstveno-inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravstva koji se sastoji, stoji u nalazu, od medicinske dokumentacije, stručnog mišljenja, rješenja, upute nacionalne transplantacijske koordinatorice i prijedloga mjera te očitovanja tima za transplantaciju KBC-a Zagreb i uključenih liječnika.

Kako se neslužbeno doznaje u liječničkim krugovima, Povjerenstvo HLK nije slučaj proslijedilo na disciplinski postupak pred Časni sud.

U HLK-u objašnjavaju kako "u predmetima gdje narav počinjenog djela opravdava pokretanje disciplinskog postupka, Povjerenstvo je, uz sve ostale ovlaštenike, u mogućnosti podnijeti zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka pred Časnim sudom".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju