Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije samo Francuska

Kolinda Grabar-Kitarović: "U potrazi za nestalim pomorcima sudjeluje više država"

Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com)
Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com) Foto: bourbonoffshore.com
Pomaže i SAD, komentirala je nove informacije oko potrage za nestalim pomorcima Kolinda Grabar-Kitarović.

Posada broda Alp Striker, koji aktivno traga za pomorcima sa broda Bourbon Rhode, u noći na ponedjeljak uočila je signalnu raketu. Bijeli pa crveni signal trajao je dvadesetak sekundi, a u potragu za nestalim pomorcima uključio se i avion američke obalne straže.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nije prvi put Milanović izazvao diplomatski skandal, pozvali hrvatsku veleposlanicu: "Duboko smo razočarani" Potraga za Dankom još traje Za 30 dana Tužiteljstvo traži produljenje pritvora osumnjičenima za ubojstvo Danke

"Nastavlja se potraga, koliko je meni poznato u to nije uključena samo Francuska nego i neke druge države koje nam pomažu, između ostalih i SAD", kazala je u utorak predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović.

Na svom Twitter profilu napisala je i da izražava zadovoljstvo što je odgovoreno na apele i što je potraga za kapetanom Miškićem i njegovom posadom nastavljena ponovnim upućivanjem specijaliziranog broda i zrakoplova. 

Nove informacije oko potrage za nestalim pomorcima, komentirao je i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman

"Mi smo u stalnom kontaktu sa svim službama. Hrvatska služba vanjskih poslova i ured premijera su 24 sata dnevno u kontaktu sa svim francuskim službama od 26. rujna", kazao je Grlić Radman, piše N1.

"Noćas je ispaljena raketa i odmah nakon toga se na lokaciju uputio brod kompanije Bourbon. Oni su na putu, na terenu gdje je ispaljena raketa. I brod i zrakoplov idu tamo", pojašnjava ministar.

Upitan o tome kada bi brod trebao stići na lokaciju ispaljivanja rakete, ministar je rekao:

"Ne znamo sve, ovisi o određenoj brzini i načinu na koji će oni stići doći. Mi smo poduzeli velike diplomatske akcije. Svi smo se uključili i izvršili smo diplomatski pritisak jer nam je stalo do života Dine Miškića".

Grlić Radman je kazao kako u zadnjih 20 godina nikad nisu bile tako opsežne pretrage kao sada.

"Obično se nekad pretrage zaustavljene i ranije, ali su pretrage i nastavljene našim naporima. Ja sam se čuo i sa suprugom kapetana, kao i svi naši kolege. Cijeli državni vrh je u kontaktu s državnim vrhom u Parizu", rekao je Grlić Radman.

Bijeli i crveni signal

Francuski le Parisien objavio je u utorak ujutro da je u noći na ponedjeljak uočena "moguća svjetlosna raketa za poziv u pomoć" u blizini područja na kojem je potonuo Bourbon Rhode. Alp Striker je dojavio da su dva promatrača na mostu vidjela tijekom dvadesetak sekundi bijeli, potom crveni pirotehnički signal koji su protumačili kao mogući poziv upomoć.

"Područje na kojemu je signal uočen je u skladu s jednom od teorija gdje bi nestali pomorci mogli biti nakon brodoloma", priopćeno je iz Préfecture de Martinique. Regionalni operativni nadzorni i spasilački centar Antili-Gvajana "odmah je zatražio da tri trgovačka broda skrenu s puta i odu na to područje. Tamo bi trebali biti tijekom utorka".

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene