Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak potrage

Bourbon potvrdio da je uočena signalna raketa, kapetanovi prijatelji poručuju: "Ludo smo sigurni da je to - to!"

Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore)
Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Bourbon Offshore
Aktualno Galerija Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP) Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP) Foto: Afp Spašavanje na Atlantiku (Foto: Ministre des Armées) Spašavanje na Atlantiku (Foto: Ministre des Armées) Foto: Ministre des Armées Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Foto: Bourbon Offshore Spašavanje na Atlantiku (Foto: Ministre des Armées) Spašavanje na Atlantiku (Foto: Ministre des Armées) Foto: Ministre des Armées +2 Prijatelji Dine Miškića (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Nastavlja se potraga za nestalim pomorcima u Atlantiku. Francuski mediji javljaju da je moguće uočena svjetlosna raketa za poziv upomoć.

Posada broda Alp Striker, koji aktivno traga za nestalim pomorcima, uočila je signalnu raketu. Bijeli pa crveni signal trajao je dvadesetak sekundi, a u potragu za nestalim pomorcima uključio se i avion američke obalne straže.

Pročitajte i ovo I dalje traje potraga za Dankom Čeka se nalaz Mučili ga i pretukli do smrti, i to bez optužnice? Skandal u Srbiji oko mlađeg brata osumnjičenog za Dankino ubojstvo Marijana Franjić Potraga Jeste li je vidjeli? Četvrti dan traga se za ženom koja je nestala u Virovitici

Francuski le Parisien objavio je u utorak ujutro da je u noći na ponedjeljak uočena "moguća svjetlosna raketa za poziv u pomoć" u blizini područja na kojem je potonuo Bourbon Rhode. Alp Striker je dojavio da su dva promatrača na mostu vidjela tijekom dvadesetak sekundi bijeli, potom crveni pirotehnički signal koji su protumačili kao mogući poziv upomoć.

"Područje na kojemu je signal uočen je u skladu s jednom od teorija gdje bi nestali pomorci mogli biti nakon brodoloma", priopćeno je iz Préfecture de Martinique. Regionalni operativni nadzorni i spasilački centar Antili-Gvajana "odmah je zatražio da tri trgovačka broda skrenu s puta i odu na to područje. Tamo bi trebali biti tijekom utorka".

Također, od posada svih brodova koji prolaze područjem gdje bi pomorci mogli biti traži se pojačano osmatranje. U utorak ujutro u potragu se dignuo i avion američke obalne straže Hercules C-130 koji će nadlijetati područje.

Kompanija Bourbon potvrdila je Marijani Miškić, supruzi nestalog hrvatskog kapetana Dina Miškića, da su signalne rakete uočene u noći s nedjelje na ponedjeljak na području potrage za nestalih sedam članova posade potonulog Bourbon Rhodea.

"Čekamo informaciju i molimo Boga da će ih naći. Kompanija je nazvala Marijanu i potvrdila im da potraga ide upravo u smjeru lokacije ispaljenih raketa. Koliko znamo, angažiralo se više zemalja u potragu i ludo smo sigurni da je to - to", rekla je za Morski.hr Đurđa Vrljević Šarić u ime ekipe koja se organizirala za pomoć obitelji nestale posade.

"Ako danas budu pronađeni, sav novac koji je prikupljen u Go Get Funding kampanji proslijedit ćemo obiteljima smrtno nastradalih pomoraca. Ukoliko ih ne pronađu danas, mi ćemo unajmiti zrakoplov za potragu. U tu svrhu kontaktirali smo nekoliko kompanija za zrakoplove, čekamo neke ponude, među njima konkretno jedne iz Houstona.

Dosta je bilo, tri dana su nam uzeli i dajemo im još par sati, ako ih ne pronađu, mi idemo", rekla je Vrljević Šarić.

''Znamo da su rakete ispaljene. To znači da su oni ne samo živi, već i da su prisebni, da negdje plutaju i čekaju da se po njih dođe. Sada više nema nikakve izlike da se potraga smanjuje ili bilo što. Trenutak je da se sve snage usmjere na tu lokaciju'', zaključila je Vrljević Šarić.

Pokrenuta kampanja kojom se skupljaju novci za nastavak potrage

U međuvremenu, obitelj i prijatelji nestalog hrvatskog pomorca i kapetana potonulog broda Bourbon Rhode ne odustaju. Nakon peticije kojom su tražili nastavak potrage, a koja je sakupila više od 40.000 potpisa, pokrenuli su kampanju za skupljanje novca. Kao cilj su postavili iznos od 300.000 eura. Iznos doniranog novca vrlo brzo raste, do 9 sati je premašio 13.600 eura, a sat vremena kasnije već je bio 17.000 eura. Nešto prije 16 sati iznos je narastao do 24.000 eura, a do večernjih sati prikupljeno je više od 31.000 eura.

Bourbon Rhode, brod s 14 članova posade, potonuo je na Atlantiku 26. rujna. Akcija potrage za pomorcima i spašavanja trajala je samo sedam dana, a za to su vrijeme pronađena tijela četiri pomorca. Obustava potrage izazvala je zgražanje Hrvatske, ali u kompaniji kažu da za nestalima i dalje traga brod Alp Striker koji može ploviti na velikim udaljenostima.

Trojica pomoraca pronađena su živa na splavi. Spašeni pomorci tvrde da su sva četiri splava za spašavanje uspješno spuštena u more te da postoje velike šanse da su i ostalih sedam pomoraca živi na splavi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene