Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica je apostrofirala negativni demografski trend kao ogroman hrvatski problem te izrazila uvjerenje da će se novi mandatar ozbiljno prihvatiti tog problema i istaknula da će u tome imati i njenu podršku.


Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović je tijekom posjeta Otoku, kojim je zaključila trodnevni boravak u Vukovarsko-srijemskoj županiji i rad Ureda predsjednice u Vukovaru, istaknula da je Hrvatska previše centralizirana i da je previše toga usredotočeno u Zagrebu, pa se drugi hrvatski krajevi depopulariziraju, osiromašuju i propadaju.

Vezani članci Lidija Brković Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku detaljnije objasnila što se mijenja novim Popisom stanovništva: "Ne mogu reći da sam zadovoljna rezultatima. Naravno da me brine" Demografija nije samo pitanje broja stanovnika Demografi: ''Broj stanovnika u Hrvatskoj nije najgora stvar, tek treba vidjeti dobnu strukturu, ona je posebno važna''

"Oko 100.000 mladih ljudi u posljednjih godinu dana napustilo je Hrvatsku, a dok im ne pružimo ne samo posao, nego i stan, uvjete za život i razvoj, uvjete optimizma, uvjete vjere u sebe, svoju zajednicu i državu, teško da ćemo mlade moći zadržati ovdje", rekla je hrvatska predsjednica na svečanom prijemu koji joj je upriličio otočki gradonačelnik Josip Šarić, dodavši da se u obrazovanje mladih ulagalo, a sada oni stečena znanja ulažu u neka druga društva i države.

Predsjednica je apostrofirala negativni demografski trend kao ogroman hrvatski problem te izrazila uvjerenje da će se novi mandatar ozbiljno prihvatiti tog problema i istaknula da će u tome imati i njenu podršku.

Ocijenila je da se stanje u Hrvatskoj mora sagledati onakvim kakvo jest te donijeti strategija razvoja s kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim ciljevima te izrazila nadu da će nova Vlada staviti "veliki naglasak na fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju" te preseliti neke urede i dijelove ministarstava iz Zagreba.

Hrvatska predsjednica je istaknula da je na novoj Vladi velika odgovornost, da se promjene neće dogoditi preko noći, no da se trebaju postaviti pretpostavke razvoja koje će biti nepovratne. Pri tom je neophodno partnerstvo s lokalnom samoupravom, koju bi trebalo konzultirati pri donošenju bilo kakvih reformi, kazala je Grabar Kitarović.

Izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je grad Otok mjerama rasterećenja gospodarstva prepoznao način kojim se daje injekcija gospodarstvu.

Na novinarsko pitanje očekuje li formiranje Vlade do petka i je li spremna dati još 30 dana novom mandataru, Grabar Kitarović je kazala da je to hipotetičko pitanje. "A u ovom trenutku na hipotetička pitanja ne odgovaram“, rekla je i dodala da pitanje o sastavljanju Vlade treba postaviti onima uključenim u proces sastavljanja Vlade jer to ovisi o njima.

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić predstavljajući grad, koji je taj status dobio 2006. godine, istaknuo je niz uspješno realiziranih projekata poput gospodarske zone, ali je naglasio i da je niz projekata zaustavljeno zbog „nesuradnje Vlade na odlasku“. Među ostalim istaknuo je izgradnju stambenog naselja za mlade obitelji, izgradnju srednje škole, zatvaranje HEP-ova objekta u čiju je izgradnju uloženo sedam milijuna kuna.

Polaganjem vijenca kod spomen-obilježja u središtu Otoka predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarovć odala je počast poginulim prvim hrvatskim zrakoplovcima i braniteljima tog najmlađega grada u Hrvatskoj. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju