Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Slučaj Sotin

Pedofilija potresa Katoličku crkvu u Hrvatskoj: Zašto HBK šuti?

Aktualno Galerija Barbara Štrbac, novinarka Nove TV Barbara Štrbac, novinarka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija Galerija 1/2 >>
Apostolska nuncijatura se oglasila o slučaju pedofilije u Sotinu i postupcima nadbiskupa Đure Hranića. Kako kažu, sve je odradio prema pravilima, ali je mogao imati više suosjećanja za žrtvu o odnosu na svećenika. Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac donosi odgovor nadbiskupije i Hrvatske biskupske konferencije.

Dnevnik Nove TV je poslao upite o slučaju pedofilije u Sotinu i postupcima nadbiskupa Đure Hranića nadbiskupiji i Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, ali zasad odgovora nema.

''Đakovačka nadbiskupija je doduše na svojim internetskim stranicama prenijela je u cijelosti priopćenje Apostolske nuncijature, dok Hrvatska biskupska konferencija to na svojim internetskim stranicama ni ne spominje'', kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Ilustracija Barbara Štrbac, novinarka Nove TV (Foto: DNEVNIK.hr)

Što se tiče mogućih mjera koje bi se mogle poduzeti protiv nadbiskupa Hranića, u nuncijaturi ističu da su njegovi postupci u okviru zakona, ali da nedostaje suosjećanje. To se, dodaju, ne može sankcionirati, osim ako drukčije ne prosudi nadležni Dikasterij u Vatikanu koji će o svemu biti obaviješten.

Pročitajte i ovo Sociolog Ivica Maštruko Slučaj Sotin Maštruko o reakciji Svete Stolice: "To nije uobičajeno, mora joj se posvetiti pažnja"

''S druge strane, u priopćenju se ističe i da žrtve moraju biti u središtu, te da bi bilo poželjno razriješiti dužnosti onoga koji je optužen za tako teško djelo, onoliko dugo koliko je potrebno da se činjenice rasvijetle, no da trenutačno zakonodavstvo po tom pitanju ostavlja biskupu diskrecijsko pravo odluke. Odluka koju je donio Hranić zapravo je i dovela do ovog priopćenja'', kazala je Štrbac.

Podsjetila je i da je nakon Hranićeve konferencije za medije uslijedio niz reakcija: ''Između ostalog, sisački se biskup Vlado Košić obrušio na medije što pišu o slučaju rekavši da mediji koji propagiraju pornografiju i ne znam kakve erotske filmove, sad su oni ispit društva i savjesti, a mi u Crkvi smo kao neki pedofili, skrivači zlostavljača."

Pročitajte i ovo Đuro Hranić "Žrtve moraju biti u središtu" Apostolska nuncijatura o zlostavljanju u Crkvi: "Hranić nije iskazao preporučenu empatiju"

''Način na koji se Crkva nosi s pedofilijom u vlastitim redovima se počeo brže mijenjati s dolaskom pape Franje koji od početka svoga pontifikata konstantno ponavlja da prema seksualnim zlostavljanjima ne smije biti nikakve tolerancije. Na tu je temu poslao čak dva apostolska pisma'', istaknula je Štrbac.

U njima, podsjetila je, ističe kako ''svi u Crkvi, imaju dužnost takva zlodjela prijaviti i crkvenim i svjetovnim vlastima te dodaje mogućnost udaljavanje iz crkvene službe onih koji su učinili štetu drugima, ali i onih koji ih u tome nisu spriječili.''

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene