Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovarajte s djecom

Stručnjakinja o djeci zlostavljačima: "Čak i ako nije riječ o vršnjačkom nasilju, oni vrlo vjerojatno doživljavaju neki drugi oblik nasilja"

U četvrtak u jednoj pulskoj osnovnoj školi učenik je ozlijedio učiteljicu i uništio dio školskog inventara, a potom je djetetov otac pozvan da dođe po njega u školu. Otac se navodno učiteljici unosio u lice i vikao pred ostalim učenicima te je slučaj prijavljen policiji.

O tome što struka kaže na slučaj iz Istre reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić razgovarao je s Miom Roje Đapić, kliničkom psihologijom.

Pročitajte i ovo Vršnjačko nasilje, ilustracija Kamo je nestao sustav? Grozna priča iz zagrebačke škole! Nasilje među prvašićima, roditelji očajni: ''Mlate se šibama, bacaju stolice, učiteljicu šalju u pi**u materinu'' Slika nije dostupna Podnesene kaznene prijave Zlostavljači životinja: U Lici ubijeni i ozlijeđeni konji i krave, kod Šibenika otrovani psi, u Istri ubijen mačak

Na upit jesu djeca zlostavljači i sami žrtve nasilja Roje Đapić je naglasila da struka često kaže da se niti jedno dijete ne probudi od danas do sutra i onda ima nekakvu veliku eskalaciju nasilja.

"Veći postotak djece koji čine nasilje su ujedno ona koja i doživljavaju nasilje. Čak ako nije riječ o vršnjačkom nasilju vrlo vjerojatno oni doživljavaju neki drugi oblik nasilja ili imaju neke druge rizičine činitelje u svome životu. Kada govorimo o prevenciji ne smijemo čekati trenutak da se nešto dogodi pa da se pitamo zašto se to dogodilo. Nego na svaki znak da je dijete u riziku ili da je dijete možda žrtva nečega zapravo trebamo jako brzo reagirati", rekla je klinička psihologinja, dodajući da na taj način bismo spriječili puno ovakvih i sličnih slučajeva.

"Roditelji uvijek žele raditi ono što je najbolje za svoje dijete, ali ponekad naprave pogrešne korake. Mislim da se događa da roditelj ponekad ne znaju kome da se obrate pa pišu i imaju dojam da ništa ne urađa plodom. Onda možemo shvatiti zašto u takvim trenucima naprave neke stvari koji nam se ne čine prihvatljivima", rekla je Roje Đapić.

Naglasila je da baš zbog toga su nužni jasni protokoli i procedure kako bismo spriječili ovakve situacije.

Na upit što ako škola nema sluha za probleme učenika, odmah je naglasila da ne može govoriti o ovom konkretnom slučaju, ali iz prake se zna dogoditi da škola nema sluha i onda se treba obratiti Ministarstvu, Agenciji za odgoj i obrazovanje, Pravobraniteljici za djecu...

Pročitajte i ovo Incident u istarskoj školi Za Dnevnik Nove TV Otac učenika iz Istre koji je napao učiteljicu ispričao što se događalo i poručio: "Moramo razmišljati i o posljedicama za njega"

Pročitajte i ovo Lina Dollar i otac dječaka koji je napao učiteljicu Intervenirala i policija Otac dječaka koji je napao učiteljicu za Dnevnik Nove TV: "Ima PTSP. Tražio sam pomoć škole, nisu se trudili..."

"No, prije svega treba njegovati kulturu suradnje i komunikacije te gledati prvo na interes djeteta", rekla je sugovornica.

Naglasila je da je i prije korone i potresa bilo puno teškoća mentalnog zdravlja i nasilja među djecom, a podaci govore da brojke samo rastu i da su neumoljive. Istaknula je da je problem da nemamo dovoljno stručnjaka, duge su liste čekanja, puno je problema...

"No da samo ne naglašavamo kako sustav ne valja, važno je roditeljima ponoviti da znaju da su oni svojoj djeci najvažniji heroji. Pričajmo sa svojom djecom i kad imaju male probleme tako da nam se oni obrate kad imaju velike probleme", poručila je.

 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene