Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Simfonijski orkestar mladih

Dobrotvorni koncert za Udrugu Krijesnica "Mladi-mladima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga SO DO - EL Sistema Hrvatska velikim dobrotvornim koncertom koji će se održati u utorak, 28. siječnja s početkom u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog obilježit će petu godišnjicu rada ovog Simfonijskog orkestra mladih.

Riječ je o jedinom simfonijskom orkestru djece i mladih u Hrvatskoj kojeg vodi poznati glazbenik Ricardo Luque. Taj orkestar je sastavljen od dva simfonijska orkestra koja čine stotinjak mladih glazbenika iz Istre i Zagreba. Orkestri djeluju samostalno u Istri i Zagrebu, ali se povremeno spajaju kako bi zajednički svirali.

SO DO- El Sistema Hrvatska udruga je koja provodi program glazbene edukacije djece i mladih prema svjetski poznatom programu El Sistema. Program je nastao u Venezueli prije više od 40 godina uz veliki entuzijazam maestra i vizionara J. Abreua.

Rezultat djelovanja programa je mnogostruki i višeslojni: riješio je brojne socijalne probleme, maknuo je tisuće djece s ulice i dao im smisao i radost življenja uz glazbu. Danas u Venezueli djeluje preko 600 dječjih orkestara i zborova u koje je uključeno više od 900.000 djece i mladih.

Za svu djecu besplatan program

U Europi se program primjenjuje u 26 zemalja okupljenih mrežom Sistema Europa čiji smo i mi član. Program je za svu djecu besplatan – time se daje šansa svima da uđu u prekrasan svijet umjetnosti.

Tijekom samo pet godina djelovanja ova je udruga imala brojen uspješne nastupe u zemlji i inozemstvu.

Nastupili su u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s prestižnim venezuelanskim Orkestrom mladih grada Caracasa, sudjelovali na međunarodnim El Sistema radionicama u Istanbulu, Londonu, Beču, Milanu i Ateni, Birmingemu (nastupajući i u svjetski poznatim dvoranama: Teatro alla Scala i Odeon of Hero-des Atticus), imali brojne nastupe među kojima i koncert u punoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u studenom 2018. godine kada su se spojili zagrebački i istarski orkestar, te zborovi iz Srebrenice, Niša i Zagreba. Ansambl je brojao preko 200 mladih glazbenika pod palicom umjetničkog direktora Bečkih dječaka, dirigenta Geralda Wirtha.

Također, u lipnju 2019. godine povodom Svjetskog dana glazbe, snimljen je i "Flash mob" u Zračnoj luci Franje Tuđmana u Zagrebu, pod redateljskom palicom Kreše Dolenčića, Hrvoja Korbara i Marte Tutiš, a gdje je u prosincu održan i još jedan koncert.

Na koncertu u Lisinskom uz SO DO orkestar nastupit će i naši poznati glazbenici, Radovan Vlatković, hrvatski rogist svjetskog ugleda, jedini hrvat član Kraljevske akademije za glazbu (Royal Academy of Music) i Bruno Krajcar naš poznati glazbeni umjetnik, skladatelj i kantautor iz Istre.

Sredstva prikupljena prodajom ulaznica donirat će se udruzi Krijesnica koja daje podršku djeci oboljelu od malignih bolesti, ali i njihovim roditeljima. Ideja da se rođendanski koncert spoji s humanitarnim djelovanjem došla je od volontera Udruge Krijesnica Jakova Burića, koji je kako kaže - imao želju spojiti ove dvije predivne priče u jednu plemenitu stvar.

"U udruzi Krijesnica sam volonter već nešto vise od godinu dana i od samog početka mog volontiranja sam dio grupe tj. projekta "Mladi Krijesnice" u kojem smo zapravo mi "Mladi" osobe koje smo uspješno preživjele iskustvo liječenja od maligne bolesti i mi zapravo "služimo" kao primjer i podrška djeci koja su oboljela i trenutno su u liječenju i tim putem im pokušavamo olakšati na bilo koji mogući način tu borbu u kojoj se nalaze, a i kroz koju smo mi sami prolazili pa bolje razumijemo kako im je.

Grupa "Mladi Krijesnice" uz sve svoje ostale aktivnosti služi nama "mladima" kao grupa ljudi koji si međusobno pomažu u svim preprekama i zajedničkim problemima. Naime, na ovom dobrotvornom koncertu, u suradnji sa SO DO - El sistema Hrvatska, prikupljat će se novac upravo za rad ovog projekta“, rekao je uoči koncerta Jakov Burić te je zahvalio svima koji su podržali ovaj donatorski koncert kupnjom ulaznica.

Jakov, koji se trenutno opravlja nakon još jedne operacije učenik je 3.razreda Tehničke škole Ruđera Boškovića no završio je i Osnovnu glazbenu školu Ivana Zajca gdje je naučio svirati klavir.

"U slobodno vrijeme sam naučio svirati i gitaru tako da mi je glazba jedna velika ljubav i potpora u životu i puno mi je pomogla do sada, tako da se definitivno vidim u budućnosti kako radim nešto vezano uz glazbu. I ta moja povezanost s glazbom je još jedan od razloga zašto sam imao želju spojiti ove dvije predivne udruge i da se ovaj koncert ostvari", rekao je Jakov Burić.

Pomažu i Crveni nosovi

Dobrotvornom koncertu pridružit će se i CRVENI NOSOVI koji su pomogli i nekim članovima Udruge Krijesnica u najtežim trenutcima. CRVENI NOSOVI klaunovidoktori su organizacija koja, uz pomoć umjetnosti profesionalnog klauniranja, humora i smijeha, pomaže ljudima u teškim i kriznim situaci-jama vratiti osjećaj sreće, radosti i optimizma.

U Hrvatskoj djeluju od 2010. godine u sklopu međunarodne organizacije RED NOSES Clowndoctors International. Klaunovidoktori su umjetnici, posebno educirani za rad s bolesnom djecom, starijim i nemoćnim osobama te s djecom i mladima s teškoćama u razvoju.

Redovito posjećuju djecu na liječenju u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Vukovaru i Vinkovcima. Od 2010. pa do danas posjetili su 164.650 djece, starijih i nemoćnih te im pomogli da se u najtežim trenutcima prisjete svoje snage i životne radosti.

Uz navedene goste domaćini koncerta pripremaju i još neka iznenađenja no njih će moći vidjeti samo oni koji odvoje 70 kuna za ulaznicu i time pomognu ovu dobrotvornu priredbu.

Koncert se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i u partner-stvu s Centrom za kulturu i informacije Maksimir.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene