Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić večeras je u muzeju Louvre otvorila tromjesečno predstavljanje skulpture Apoksiomena francuskoj i svjetskoj javnosti, a okupljenima su se obratili i glavni ravnatelj muzeja Louvre Henri Loyrette te Xavier Darcos, predsjednik Francuskog instituta.


Antički kip Apoksiomena, jedno od najmonumentalnijih djela antičke skulpture, u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj "Croatie, la voici" bit će izložen do 25. veljače 2013. u dvorani Rotonde de Mars na Odjelu za grčke, etruščanske i rimske starine.

"Muzej Louvre pokazuje da postoje drugi načini djelovanja i razmišljanja, drugačiji odnosi među ljudima, odnosi prema svijetu te veliča bogato, fascinantno i veličanstveno šarenilo ljudskog stvaralaštva. Muzej Louvre svjedoči da pojedinačan narod, pojedinačna nacija, pojedinačna civilizacija ne iscrpljuju stvaralački duh čovjeka. Svaka ga kultura na svoj način obogaćuje ljepotom i istinom te se tek u njihovim vječno promjenjivim izrazima naslućuje univerzalno koje nas ujedinjuje", kazala je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić prilikom otvorenja.

Naglasila je i kako danas, više nego ikada, sudbina svijeta ovisi o sposobnosti naroda da se pažljivo međusobno promotre, povedu dijalog o svojim razlikama i kulturama kako bi se čovječanstvo u svojoj beskonačnoj različitosti ujedinilo oko zajedničkih vrijednosti.

Vezani članci Stephanie Prekali - 1 Doživite Novu apstrakciju uz glazbeni program Stephanie Prekali u zagrebačkoj Laubi! Viktorija Bednjanec - 2 Stotinu djela velikog umjetnika: Dnevnik Nove TV na otvorenju izložbe sezone, koju je posjetio i predsjednik

>> Meštrovićeva djela radit će društvo Mona Lisi

"Apoksiomen se tu pojavljuje kao znak, kao augursko djelo koje objedinjuje povijesnu, kulturnu i umjetničku dimenziju kako bi nas upoznao i potaknuo na razmišljanje o toj fascinantnoj stranici naše zajedničke povijesti", navela je ministrica kulture u govoru koji je održala na francuskom jeziku. Svečanosti su nazočili predstavnici francuskog i hrvatskog ministarstva kulture te predstavnici Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Gostovanje Apoksiomena u Parizu nije njegovo prvo putovanje. Bio je izložen u više hrvatskih i svjetskih gradova, no postavljanjem u Louvreu pretpostavlja se da će ga imati priliku vidjeti više od dva milijuna ljudi.

Samim postavljanjem u krilo Denon pariškog muzeja, u kojemu se nalaze nefrancuska umjetnička djela najvećih umjetnika i civilizacija, Apoksiomen je stavljen u kontekst cjelokupne povijesti europske skulpture u koju se to, po mnogo čemu iznimno djelo, savršeno uklapa. "Čini se kao da je mjesto čekalo samo njega", komentirali su nazočni u Louvreu na predstavljanju Apoksiomena, jedne od samo osam statua koliko ih postoji u cijelom svijetu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju