Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEDOSTATAK KADRA

Glavna sestra splitskog KBC-a pojasnila: Medicinske sestre mogu dati otkaz, zabrana se odnosi na sporazumni raskid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna medicinska sestra u splitskom KBC-u Ivanka Ercegović opovrgnula je u četvrtak da se u toj zdravstvenoj ustanovi zabranjuju otkazi te kaže kako se odluka, donesena prošli tjedan, odnosi isključivo na sporazumni prekid radnog odnosa, s obzirom na nedostatak medicinskog kadra.

"Prošlog tjedna donesena je odluka koja se isključivo odnosi na zabranu sporazumnog otkaza ali svaki zaposlenik može dati otkaz. U tom slučaju podnosi se zahtjev za otkaz i počinje teći otkazni rok od 30 dana, tijekom kojih ima vremena da se služba reorganizira radi nastavka pružanja najbolje kvalitete zdravstvene skrbi," rekla je glavna medicinska sestra u splitskom KBC-u Ivanka Ercegović za Hinu.

Istaknula je kako u KBC-u Split trenutno nedostaju 352 srednje medicinske sestre i 243 prvostupnice sestrinstva, odnosno ukupno 595 medicinskih sestara, tehničara i primalja.

"U takvim okolnostima sporazumno davati otkaze značilo bi još nepovoljniju situaciju za KBC Split. Međutim, radnik može slobodno prekinuti radni odnos koristeći institut otkaza o radu uz poštivanje otkaznog roka," kazala je Ercegović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MAJKA TRAŽI JUNAKE Mališan star 17 mjeseci nakon posjeta hitnoj odjednom je prestao disati, a onda je uslijedio čudesni obrat: "Njih kao da je Bog poslao"

Pročitajte i ovo Ilustracija A USTA PUNA DEMOGRAFIJE Za samo pet godina bit će još 24 posto liječnika manje: Je li Vlada svjesna što to zapravo znači?

Jedini motiv za donošenje takve odluke bio je da radnik ostane na svom radnom mjestu onoliko koliko je potrebno da se reorganizira služba i omogući kontinuitet skrbi o pacijentima

Što se tiče otpremnina, po Zakonu o radu pravo na nju postoji onda kada poslodavac otkazuje ugovor o radu," rekla je Ercegović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene