Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manji postotak njih se cijepio

Hrvatske medicinske sestre objasnile zašto se ne žele cijepiti protiv COVID-a: "Nismo antivakseri, ali valjda i mi nešto znamo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepovjerenje građana prema cjepivu protiv COVID-19 je veliko, a značajno je i među onima koji se spominju kao sektori u kojima bi cijepljenje trebalo biti čak i obvezno. To su zdravstveni djelatnici. Međutim, medicinske sestre i tehničari u većem se broju ne žele cijepiti.

"Neki se mogu čuditi što se ne želim cijepiti, a medicinska sam sestra, pa bih valjda trebala lakše prihvatiti takvu potrebu. Ali možda se ne želim cijepiti baš zato što sam sestra. Možda bolje od drugih razumijem neke detalje o cjepivu", ističe medicinska sestra Ivana, koja radi u jednoj zagrebačkoj bolnici. Ne želi otkriti prezime ni bolnicu u kojoj je zaposlena iz straha od osvete prema antivakserima.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja, saborski zastupnik (MOST) uputili zahtjev Most traži istražno povjerenstvo o radu Stožera: "Golema kriminalna organizacija" Ilustracija kreće sudski postupak Stigle prve tužbe zbog COVID cjepiva, žena traži 150.000 eura odštete: Imala je bolove, nije mogla spavati

Ipak, ističe, antivakser nije.

"Uopće nisam antivakserica, bez obzira na to što će me netko svrstati među takve. Samo se ne želim izlagati ovakvom eksperimentalnom cjepivu. Nuspojave su, prema mojim saznanjima, česte, nerijetko ekstremno teške, a nisu još sve ni poznate. Ta, i kad se testira neki novi lijek, plaća se onima na kojima se testira. Osim toga, moram podizati dvoje djece, i ne mogu si priuštiti teže nuspojave koje znaju potrajati danima", objašnjava svoje razloge.

Liječnici skloniji cjepivu

Oko 43 posto medicinskih sestara i tehničara opire se cijepljenju, dok je postotak liječnika i liječnica koje ga odbijaju upola manji.

U razgovoru za Deutsche Welle Ivana kaže da velikim nedostatkom cjepiva smatra što niti jedno mRNA cjepivo nije prošlo pretklinička ispitivanja. Naglašava kako cjepiva protiv drugih bolesti prihvaća i vjeruje u njihovu pouzdanost i učinkovitost te joj zato naročito smeta što ju svrstavaju među antivaksere.

"Ja svejedno namjeravam čekati na pravo cjepivo, a dotad ću se paziti zaraze na druge načine", ističe.

Medicinska sestra Maja iz Rijeke kazala je kako je osupnuta dosadašnjom kampanjom i ocrnjivanjem onih koji se ne žele cijepiti.

"Sumnjičava sam prema cjepivima jer znam da su dobila dozvole samo zato što je zaraza natjerala svijet da požuri postupak“, kaže Maja i dodaje kako se o samoj bolesti i njezinim sojevima malo zna.

"Mi sestre smo u središtu zbivanja, stalno s pacijentima, pa valjda nešto i znamo. Lako uočavamo razne kontradikcije u vezi s koronavirusom i cjepivima, a i razne nesistematičnosti", poručuje Maja, a vlastima najviše zamjera nedosljednost.

Prof. Radin: "Ako relativiziramo, upitno je sve vezano za COVID"

Profesorica Fakulteta političkih znanosti Dagmar Radin, koja se bavi istraživanjima javnih zdravstvenih politika, ističe kako objektivna istina ovisi o kutu gledanja.

"Generalno, ako su nam ciljevi održiv i funkcionalan zdravstveni sustav, treba nam i procijepljeno osoblje. No ako relativiziramo znanost i sve što znamo o virusu COVID-19, doći ćemo do toga da je upitno baš sve", naglasila je.

Ipak, slaže se da se žurilo s cjepivima jer drugog izbora nije bilo.

"Treba reći i da je današnja tehnologija mnogo naprednija od one koja je stvorila druga cjepiva kojima se cijepimo desetljećima. Na koncu, od medicinskih sestara očekivala bih viši stupanj povjerenja u znanost", kazala je u razgovoru za Deutsche Welle.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene