Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kaznene prijave protiv bivše uprave Brodosplita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv šestorice bivših članova Uprave Brodosplita i jedne odgovorne osobe Tehnološkog centra - Split, splitska je policija podnijela posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu (ODO) zbog više kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i sklapanja štetnih ugovora, čime su

Brodosplit oštetili za oko 260 milijuna kuna, izvijestila je glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj .

Pročitajte i ovo Ivan Anušić na potpisivanju ugovora oko Black Hawka - 8 OBALNI OPHODNI BRODOVI Ugovori su potpisani prije deset godina, do sada smo dobili jedan brod. Anušić sada najavljuje nove rokove izgradnje Državne bolnice i upravljačka prava - 2 ozdravljenje sustava Obećali su da će država šefovati bolnicama, no sve kasni: "Ne mislim da će išta biti bolje"

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta izvide su proveli po zahtjevu ODO-a, na temelju anonimne kaznene prijave podnesene potkraj prošle godine. Glasnogovornica Kraljević Gudelj na novinarsko je pitanje o povezanosti ove s aktualnom aferom u Brodosplitu, odgovorila kako se taj drugi postupak još vodi.

Policija je objavila inicijale prijavljenih, a neslužbeno se doznaje da je, među ostalima, riječ o Milanu Senjanoviću, Frani Donadiniju, Predragu Čudini, Goranu Cvitaniću, Srđanu Kovaču i Nikši Ordulju iz Brodosplita te Anti Vukoviću iz Tehnološkog centra Split.

Senjanović, Donadini, Čudina i Cvitanić prijavljeni su zbog sumnje da su tvrtkama, u vlasništvu grčkog brodovlasnika Spirosa Karnessisa, omogućavali privilegirani položaj prigodom zaključivanja ugovora o najmu brodova s opcijom kupnje po fiksnoj cijeni u vrijeme rasta cijena brodova na tržištu. 

Također i zbog ugovora o gradnji brodova s iznimno dugim rokom opcije kupnje još dvaju brodova, te prihvaćanjem
značajnih modifikacija tih brodova koje u konačnici nisu naplaćene.

Navedenu četvoricu tereti se i za zaključenje ugovora o gradnji brodova, koji nisu građeni do tada nigdje u svijetu, po cijenama znatno nižim od onih koje su tražila druga brodogradilišta u Hrvatskoj. 

Time su počinili više kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292. Kaznenog zakona na štetu Brodosplita, čime su grčkom brodovlasniku omogućili pribavljanje protupravne imovinske koristi u ukupnom iznosu od oko 185 milijuna kuna.

Istim su izvješćem Čudina i Cvitanić prijavljeni i zbog sumnje da su zaključenjem ugovora s domaćim i stranim naručiteljima bez znanja i odobrenja Nadzornog odbora društva, mimo pravila ugovaranja, a za koje su znali da su štetni, počinili kazneno djelo sklapanja štetnih ugovora iz članka 294. Kaznenog zakona čime su Brodosplit oštetili za oko 71 milijun kuna.

Čudina, Kovač i Ordulj te Vuković terete se i za sklapanje niza
ugovora između Brodosplita i Tehnološkog centra za pružanje usluga i nabavu roba, uz grubo kršenje Zakona o javnoj nabavi, a koji su naplaćeni premda veći broj ugovora nije ili je djelomično izvršen. Time su Tehnološkom centru, na štetu Brodosplita, priskrbili nepripadajuću materijalnu korist od 3,3 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene