Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojavio se u 13. stoljeću

Katolici danas slave blagdan Tijelova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Katolička crkva danas slavi blagdan Tijelova, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, koji se slavi u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Pročitajte i ovo Zemljište koje će država dati Crkvi Okončan višegodišnji spor FOTOGALERIJA Ovo su zemljišta koja će država dati Crkvi u zamjenu za Dinamov stadion Napad u crkvi u Istanbulu Ubojice u bijegu VIDEO Napad u istanbulskoj crkvi: Dvojica maskiranih muškaraca upala na misu i ubila jednu osobu

Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću.

Augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat.

Piše li se Tjelovo ili Tijelovo?

Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu.

Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu, no brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene