Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.


Katolička crkva danas slavi blagdan Tijelova, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, koji se slavi u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Vezani članci Djed Božićnjak (Foto: Arhiva/AFP) "Draga djeco, Djed Božićnjak ne postoji": Biskup šokirao mališane, uskoro stigla i isprika biskupije Mate Uzinić i Sanja Vištica Nadbiskup Uzinić u Dnevniku Nove TV o cijepljenju: "Nažalost, mnogi su zavedeni"

Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću.

Augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat.

Piše li se Tjelovo ili Tijelovo?

Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu.

Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu, no brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju