Načelnik dubrovačkog Stožera civilne zaštite i zapovjednik vatrogasaca Stijepko Krilanović za Dnevnik Nove TV komentirao je situaciju u Dubrovniku nakon katastrofalne poplave koja je zadesila grad u utorak ujutro.

Galerija


Krilanović je sa Straduna poručio da je situacija kudikamo bolja nego u utorak ujutro. Dodao je da ima još radova i intervencija te da je najteža situacija u dijelu grada Gospino polje, gdje je kiša tijekom jutra napravila umjetno jezero koje treba ispumpati.

Vezani članci Kanader, ilustracija (Foto: Pixsell,Dusko Jaramaz) U požaru kod Zadra izgorjelo 15 hektara šume: U gašenju sudjelovala tri protupožarna aviona Vozač autobusa (Foto: Dnevnik.hr) ZET-ovci spašavaju dubrovačku sezonu: Bandić na jug poslao vozače autobusa, iznenadile ih blokirane ceste

"Imali smo ukupno 77 intervencija. To je odrađivalo 50 vatrogasaca s područja cijele županije", rekao je Krilanović i dodao da su te snage bile raspoređene po čitavom gradu.

"Najteža intervencija nije nužno ona najskuplja. Najteže je kad dođete u kuću običnog građanina i vidite da mu je uništena sva imovina", naglasio je Krilanović.

Koliko će cisterni opskrbljivati Dubrovnik i do kada?

Krilanović je istaknuo kako se nada da je ovo posljednje zamućivanje vode zbog poplava u Dubrovniku, jer je pri kraju ugradnja pročiščivača u Dubrovniku.

"Mislim da su tu osim građana Dubrovnika najsretniji vatrogasci", rekao je i dodao da je u srijedu vjerojatno posljednja distribucija vode.

Jaka kiša u noći s ponedjeljka na utorak je prouzročila velike probleme za mještane Dubrovnika i okolice. Kako pišu lokalni mediji, vatrogasci su u samo tri sata, od 4 do 7 ujutro, imali 30 intervencija ispumpavanja. Iz Centra 112 kazali su pak da su zbog prodora vode u stanove i kuće zaprimili niz poziva građana, piše DuList.

Na terenu je 35 vatrogasaca (JVP, DVD Zaton i Rijeka dubrovačka) podijeljenih u desetak grupa s pumpama, javlja Dubrovniknet.hr. Poplavljeni su hoteli Rixos, Kompas, Valamar President, pekara Glavinić, Dom za starije osobe u Mokošici, a vatrogasci su bili i u akciji spašavanja ljudi zarobljenih u garaži Atlant centra. U Zagrebačkoj ulici nevrijeme i kiša odnijeli su motore, koji su plutali po cesti.

Vozači upozoravaju na izuzetno loše stanje kroz Zaton i na Kantafigu, gdje su poplavljene prometnice, a svi sudionici prometa trebali bi obratiti posebnu pozornost na odrone na cestama i izbijene šahtove.

HAK javlja kako je u Dubrovniku zatvoren je dio državne ceste DC420 Sustjepan - luka Gruž zbog vode na kolniku na predjelu Kantafig. Obilazak je preko autobusnog kolodvora.

Iz Vodovoda Dubrovnik poručili su kako je na izvorištima Ombla, Račevica (Šumet) i Zavrelje 1 zbog velikih oborina utvrđena povišena mutnoća te da se voda zasad ne preporučuje za piće. Ako je ipak koriste, građani bi je trebali prethodno pustiti da se istaloži te bistri dio prokuhati.