Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čestitka vjernicima

Kardinal Bozanić: Uskrs pokazuje put u obraćenje, smisao rađanja i umiranja, trpljenja i žrtve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić čestitao je vjernicima Uskrs istaknuvši u svojoj uskrsnoj poruci kako svetkovina Uskrsa pokazuje put preporoda u obraćenju, smisao rađanja i umiranja te smisao trpljenja i žrtve.

"Sve počinje od prihvaćanja Isusova poziva i dopuštanja da nas on svojom ljubavlju oblikuje u duhu služenja Bogu i bližnjima", napominje Boaznić i dodaje kako je Krist prošao putom muke da se mi ničega ne bojimo. Naglašava kako je upravo Krist pročistio tamu svijeta, da bismo jasnije vidjeli te nam darovao Duha koji progovara u našoj savjesti.

Pročitajte i ovo Riba - 3 Loša vremenska prognoza Hoće li biti svježe ribe za blagdane? Prodavači upozoravaju: "Zadnji dan je velika gužva i dignu se cijene, valja kupiti ranije" Slika nije dostupna TRADICIONALNO OBRAĆANJE Kardinal Bozanić uputio uskrsnu čestitku vjernicima: "Molimo i za sve one koji pate od posljedica pandemije"

Podsjetio je i kako je papa Benedikt XVI. za svoga pohoda Hrvatskoj u obraćanju predstavnicima civilnoga društva govoreći o savjesti poručio da kvaliteta društvenog i građanskog života te demokracije dobrim dijelom ovise o savjesti, o tome kako ju se shvaća i o tome koliko se ulaže u njezino oblikovanje.

"Ako se savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom ljudima, što je protiv svake diktature, onda ima nade za budućnost", istaknuo je kardinal papine riječi i zamolio snagu i radost Duha Svetoga za sve one koji su kršteni, da pročišćeni ljubavlju obnavljaju Crkvu i društvo te jedni drugima pomognu biti čvrsti u vjeri, postojani u nadi i učinkoviti u ljubavi.

Naglasio je kako je čovjekovo čišćenje, čistoća pred Bogom i ljudima jedan od čestih ciljeva religijskih putova. Pokušaji da se dođe do čistoće, oslobađanja od svega što opterećuje čovjeka, danas su sve prisutniji i u drugim područjima življenja koja nisu izravno povezana s religijom, napomenuo je kardinal.

Istaknuo je kako Kristovo vazmeno otajstvo očituje ključnu povezanost svakoga čovjeka s Bogom. Razmatrajući "Sveto trodnevlje muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova, jasno se uočava da je u svakom od slavlja tih vazmenih dana prisutan navještaj i ostvarenje pročišćenja pojedinih vjernika i Crkve kao zajednice", napomenuo je dodavši kako je taj put moguće pratiti od pranja nogu preko čišćenja pogleda do čistoće srca i savjesti.

Podsjetio je kako se na Veliki četvrtak u misi večere Gospodnje naviješta Evanđelje o pranju nogu te dodao kako se u središtu slavlja ustanove euharistije, koja je u srcu otajstva Crkve, nalazi ta dojmljiva gesta i poziv na ljubav.

Ako gledamo ljudske putove, ako se zaustavimo na svojoj tjelesnosti i prolaznosti, onda ćemo izgubiti pogled na cilj i zatvoriti se u nerazumijevanje Božjega plana i vječnosti, upozorio je.

Veliki petak pokazuje, napomenuo je, da vazmeno otajstvo pročišćuje pogled, tako da budemo sposobni u boli, u poniženju, u čovjekovoj odbačenosti i unakaženosti prepoznati Božje lice.

"Pročišćen pogled vidi novi izvor", istaknuo je zagrebački nadbiskup upitavši: ne vidimo li koliku nam je ljubav Bog darovao u daru slobode, u daru zemlje, u pobjedama koje su se činile nemogućima, u znakovima prisutnosti koje samo pogled zamagljen grijehom ne prepoznaje?

Ocijenio je kako pročišćen pogled vidi dalje od muke i zastora koji je od razdvojnice postao poveznicom, dajući pristup prema novomu obzoru koji je otvoren u obnovljenim srcima ljudi.

Čovjek koji ima čisto srce potaknut je poći prema Uskrslomu, krstiti se u Krista, u njegovu smrt, da bi s njime uskrsnuo na novi život, kako bi Krista upoznao, naviještao i svjedočio za njega, poručio je kardinal.

Dodao je i kako je na putu obraćenja čežnja i slutnja za istinom i promjenom životnoga puta ispovijed koja povezuje riječi i djela, koja prepoznaje kušnju i ne dopušta ustrajati u zlu, koja ne guši savjest, nego je usklađuje s ljubavlju i obasjava svjetlom vječnosti.

Put čišćenja je dragocjen, napomenuo je dodavši kako je to put obnavljanja i preporoda potreban svakomu vjerniku, Crkvi kao zajednici, ali i našemu hrvatskomu društvu.

Kardinal Bozanić smatra kako nam je potrebno čišćenje puta kojim se išlo u prošlosti zanemarujući istinu; čišćenje pogleda koji je prikovan uz sebičnost; čišćenje srca koje je okamenjeno prihvaćanjem zatvorenosti u prolazno, srca koje je postalo sporo za potrebe bližnjih i srca koje je ostarjelo jer ne prihvaća vječnost.

Osjećamo da se u toj nepročišćenosti, rekao je, lako izgubi osjetljivost savjesti i upada u nesnalaženje i nerazumijevanje te na kraju više ništa nije ni sveto ni mjerodavno, stavljajući u opasnost smisao onoga što se govori i čini, onoga što se promiče kao vrijednost, a bez temelja koji nadilazi sebične razloge.

"Isusova osuda pokazuje da se za svako zlo može naći opravdanje, da ga se može oblikovati u rječnik koji će djelovati privlačno, da se za njega mogu naći neočekivani suradnici" naglasio je kardinal Bozanić u svojoj uskrsnoj poruci i zazvao za sve, a posebno obitelji, zagovor Prečiste Djevice Marije i svjedoka čiste savjesti, blaženoga Alojzija Stepinca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene