Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Di su pare?

Kakvo je financijsko stanje političkih stranka? HDZ ruši rekorde po pitanju članarina, a SDP-u prijeti blokada

Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr)
Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Financijsko stanje SDP-a (Foto: Dnevnik.hr) Financijsko stanje SDP-a (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Financijsko stanje HDZ-a (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
SDP-u prijeti blokada računa do koje bi, zbog duga od gotovo 10 milijuna kuna i neplaćene kampanje Milana Bandića i SDP-a iz 2009., moglo doći u petak. Pregovori dviju strana su u tijeku, a šef SDP-a Davor Bernardić uvjerava da račun neće biti blokiran.

SDP-u su na naplatu stigli dugovi iz prošlosti. Na upit kako novonastali problem planira riješiti, Davor Bernardić je odgovorio: "Vrlo jednostavno. Kroz sve mehanizme koje smo poduzeli."

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen" Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu"

Bernardić, koji je dug naslijedio, izbjegava pitanja o problemima u stranci. Ipak, zaključio je: "Riješit ću i taj problem. Bez brige, SDP neće završiti u blokadi. SDP raste i nastavit će rasti."

Kako su novinari Nove TV doznali, SDP problem pokušava riješiti pregovorima sa Slobodanom Ljubičićem, kojem duguju novac.

SDP ne odaje koliko novaca ima na računu

Ove godine SDP-ovci mogu računati na 13 i pol milijuna kuna iz proračuna, no ne odjednom, već u ratama. Ubiru članarine koje iznose od jedne kune do tri tisuće kuna. Ipak, nisu htjeli odgovoriti koliko novaca imaju na računu.

Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Financijsko stanje SDP-a (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Odluku o naplati duga pokušavaju osporiti i pravnim putem. No, stručnjaci kažu da ih može spasiti samo dogovor s drugom stranom.

"Pravni lijekovi – od revizije na Vrhovnom sudu do eventualnog zahtjeva Sudu za ljudska prava u Strasbourgu – samo odgađaju provedbu ovrhe", rekao je odvjetnik Karlo Novosel.

HDZ obara rekorde kada je u pitanju novac od članarine

HDZ, čija je središnjica pod blokadom, hvali se plusom u stranačkim financijama. Dvadeset milijuna kuna stiže im iz proračuna. Vraćaju još jedan kredit, koji istječe početkom iduće godine, ali obaraju rekorde kada je u pitanju ubiranje novca za članarine.

Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Financijsko stanje HDZ-a (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Prihod od članarina blizu je sedam milijuna kuna. Od toga najviše dolazi od dužnosnika", rekao je Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a.

Porezni obveznici u najvećoj mjeri financiraju i Živi zid. Ove godine s milijun kuna. Godišnja članarina te stranke, rekao je Ivan Vilibor Sinčić, iznosi 40 kuna. "Imamo 1.500 aktivnih i desetak puta više neaktivnih članova", dodao je.

Istovremeno, članovi MOST plaćaju mjesečnu članarinu do 150 kuna. Ta stranka iz proračuna dobiva pet milijuna kuna.

"Nismo klasična stranka i, iako nemamo puno formalnih članova, jako puno ljudi djeluje u MOST-u", rekao je saborski zastupnik Marko Sladoljev.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene