Državni ured za reviziju objavio je izvješće o financijskoj reviziji 35 političkih stranaka, osam nezavisnih zastupnika te tri člana predstavničkih tijela lokalnih jedinica kojim su obuhvaćeni financijski izvještaji i poslovanje za 2016. godinu.

Galerija Nepravilnosti pronađene kod političkih stranaka (Foto: Državni ured za reviziju) +0 Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

10 stranaka je godinu završilo u plusu, a tri u minisu. HDZ i SDP su najviše potrošili, ali je vladajuća stranka godinu završila u plusu 7,16 milijuna kuna, dok je SDP 2016. završio u minusu od 3,2 milijuna kuna. Iako se stranke pozivaju na svoje članstvo, prihod od članarine im je i dalje tek svaka deseta potrošena kuna, a najviše se financiraju iz državnog i lokalnih proračuna.

Vezani članci Slika nije dostupna Miro Kovač o nalazu revizije: "Ne znam o čemu se tu točno radi" Slika nije dostupna U Ministarstvu vanjskih poslova na plaći od 3200 dolara držali čovjeka bez ugovora

O financijskim izvještajima i poslovanju političkih stranaka za 2016. izražena su 22 bezuvjetna, 12 uvjetnih i jedno nepovoljno mišljenje (Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske - BDSH).

Kod najvećeg broja političkih stranaka, utvrđene su nepravilnosti i propusti u području provedbe naloga i preporuka revizije za 2015., planiranja (sastavljanje i način donošenja, odnosno usvajanja godišnjeg programa rada i financijskog plana, realnije planiranje prihoda i rashoda) i računovodstvenog poslovanja (između ostalog, ustrojavanje i vođenje poslovnih knjiga, evidentiranje poslovnih događaja, obavljanje popisa imovine i obveza).

  Nepravilnosti pronađene kod političkih stranaka (Foto: Državni ured za reviziju) Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

Bez nepravilnosti kod nezavisnih zastupnika

Kod nezavisnih zastupnika u Saboru pak nisu utvrđene nepravilnosti i propusti koje bi utjecale na istinitost i realnost financijskih izvještaja te pravilnost financijskog poslovanja. Iako su obavljenom revizijom za 2016. za dva nezavisna zastupnika (8. saziva Hrvatskog sabora) kojima je zastupnički mandat istekao 14. listopada 2016., utvrđene nepravilnosti i propusti (provedba naloga i preporuke revizije za 2015., računovodstveno poslovanje i postupanje nakon isteka mandata), s obzirom na istek mandata, Ured nije davao naloge i preporuke radi poduzimanja radnji kako se nepravilnosti ne bi ponavljanje.

Kod člana predstavničkog tijela lokalne jedinice, utvrđene su nepravilnosti i propusti koje su utjecale na izražavanje uvjetnog mišljenja, a odnose se na provedbu naloga i preporuka revizije za 2015., dostavljanje financijskih izvještaja za 2016. (sa sastavnim dijelovima) Uredu, vođenje poslovnih knjiga te evidentiranje poslovnih događaja (rashoda) na temelju dokumentacije iz koje nije vidljivo jesu li financijska sredstva korištena isključivo za aktivnosti ostvarivanja ciljeva utvrđenih godišnjim programom rada i financijskim planom.

Prihodi u iznosu od 147 milijuna kuna

36 političkih stranaka u 2016. godini ostvarilo je prihode u iznosu od 147.454.251,00 kuna dok su im rashodi iznosili 135.474.252,00 kuna. Višak prihoda na koncu 2016. iznosio je 11.979.999,00 kuna.

Uvjetno mišljenje izraženo je za sljedeće stranke: Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti (Stranka rada i solidarnosti), Blok umirovljenici zajedno, Duspara Mirko (Nezavisnu lista), Hrvatska čista stranku prava (HČSP), Hrvatsku seljačka stranka, Hrvatska socijalno-liberalnu stranku, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (HSP AS), Hrvatska stranka umirovljenika, Hrvatski laburisti - Stranka rada, Nezavisna lista Stipe Petrina, Samostalna demokratska srpsku stranku (SDSS) i Živi zid.

U Bandićevoj stranci utvrđene su nepravilnosti i propusti koji se odnose na izvršenje naloga i preporuku revizije za 2015., planiranje i računovodstveno poslovanje (financijski plan i godišnji program rada, poslovne knjige, novčana sredstva i financijski izvještaji) te prihode.

Cjelokupno izvješće pogledajte u nastavku:

367525429 Izvjesce o Obavljenoj Reviziji Politickih Stranaka 2016 by Anonymous vLUGzr on Scribd

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju