Obavijesti Video Pretražite Navigacija
gradonačelnik bez komentara

SDP o presudi kojom Bandiću moraju platiti kampanju: "To je presedan, tražit ćemo reviziju"

Milan Bandić (Foto: Pixell)
Milan Bandić (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Milan Bandić (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odbio je podrobnije komentirati presudu Visokog trgovačkog suda, po kojoj bi SDP morao podmiriti troškove Televiziji Sljeme tijekom predizborne kampanje Milana Bandića iz 2009. godine, i to u iznosu od 4,3 milijuna kuna, što se u međuvremenu s kamatama i sudskim troškovima udvostručilo.

"Dopustite mi da budem dosljedan da sudske odluke ne komentiram", kazao je kratko Bandić na novinarski upit o tom dugu i presudi.

Pročitajte i ovo Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a IZBORNE KOMBINACIJE Hajdaš Dončić: "Čuo sam se s Milanovićem, predat ćemo mu mandate" Rijeke pravde Parlamentarni izbori 2024 U SDP-u euforija na spomen mogućeg mandatara - Peđa Grbin poručio: "Ovo nije gotovo!"

Samo je podsjetio da je 2009. godine bio kandidat SDP-a na izborima za gradonačelnika Grada Zagreba, i to za svoj četvrti mandat, a tadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović bio je nositelj liste za Gradsku skupštinu.

SDP bi trebao Televiziji Sljeme platiti između 9,5 i 10 milijuna kuna za troškove predizborne kampanje Milana Bandića iz 2009., objavio je u utorak Jutarnji list prenoseći izjavu odvjetnika Vedrana Podlipeca, zastupnika Televizije Sljeme.

Odvjetnik Podlipec poziva se na odluku Visokog trgovačkog suda prema kojoj SDP mora platiti trošak navedene kampanje u iznosu od 4,3 milijuna kuna, ali uvećanu za zatezne kamate i sudske troškove.

Po riječima odvjetnika, tu je sudsku odluku SDP zaprimio 22. siječnja, a od tog datuma teče i rok od petnaest dana u kojem ta stranka može dobrovoljno podmiriti dug. Ne plati li SDP taj iznos u roku, presuda postaje pravomoćna i ovršna, ističe Podlipec.

Ističe i kako je u tom sudskom sporu direktor Televizije Sljeme Slobodan Ljubičić, jedan od organizatora te kampanje, predlagao SDP-u dogovor i isplatu glavnice bez kamata, no u toj stranci za to nije bilo sluha pa je protiv SDP-a bila podignuta tužba na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Prema prvostupanjskoj odluci Trgovačkog suda iz ožujka 2015. Televizija Sljeme izgubila je spor, ali je odlučujući po žalbi, kako ističe Podlipec, Visoki trgovački sud presudio u njihovu korist i donio odluku o isplati troška u zadnjoj kampanji na lokalnim izborima u Zagrebu kojoj je SDP istaknuo Milana Bandića kao svoga gradonačelničkog kandidata.

Nakon toga došlo je do previranja u SDP-u jer se Bandić, protivno volji tadašnjeg predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, htio kandidirati za predsjednika države, no umjesto njega kandidat SDP-a i kasnije izabrani predsjednik bio je Ivo Josipović.

Budući da se Bandić, zamrznuvši članstvo u SDP-u, ipak kandidirao kao neovisni predsjednički kandidat, bio je izbačen iz SDP-a, ali ostalo je neriješeno plaćanje troškova kampanje na lokalnim zagrebačkim izborima.

Kako se navodi, prije pokretanja spora tijekom 2012. Televizija Sljeme poslala je dopis SDP-u Zagreb kojim je tražila podmirenje 4,3 milijuna kuna troška Bandićeve kampanje - za zakup medijskog prostora i za plaćanje televizijskih i drugih reklama.

Inače, samo dan poslije odluke Visokog trgovačkog suda o SDP-ovu dugu, 23. siječnja ove godine Trgovački sud obustavio je stečajni postupak nad Televizijom Sljeme d.o.o. kojoj je direktor Slobodan Ljubičić jer prema potvrdi Financijske agencije ta tvrtka više nema evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje.

SDP: "Ovo je presedan"

O odluci suda oglasio se i SDP koji je najavio postupak revizije kod Vrhovnog suda.

"SDP je zaprimio presudu putem odvjetničkog ureda 25. siječnja 2018., te će u zakonom predviđenom roku pokrenuti postupak revizije kod Vrhovnog suda RH. SDP želi, međutim, upozoriti da se dogodio pravosudni presedan te da postoji dramatičan nesrazmjer između prijavljenih troškova kampanje i iznosa koji se potražuje", poručuju iz stranke. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene