Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnogi nezadovoljni odlukom

Dolenec objasnila zašto se smanjuju naknade za novorođenčad: "Ne bismo rekli da je neka obitelj vrjednija od druge"

Danijela Dolenec
Danijela Dolenec Foto: DNEVNIK.hr
Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec komentirala je u ponedjeljak ukidanje mjere roditelj-odgojitelj te smanjivanje naknada za nvorođenčad.

Rekla je da je o ukidanju statusa roditelj odgojitelj bilo pkuno rasprava te da je većina aktera odlučila kako je treba mijenjati. 

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec kreće postupno ukidanje Nove izmjene za roditelje odgojitelje: Pogledajte koliko je smanjena naknada Danijela Dolenec PROBLEMI S VRTIĆIMA Dolenec najavila povećanje kapaciteta vrtića: "Protekloj upravi nije bio prioritet omogućiti univerzalnu dostupnost. Nama jest"

"Korisnici te mjere, odnosno njihova djeca, nisu imala pravo na vrtiće, a njihove majke nisu mogle na tržište rada. To sada uklanjamo. Oko 88 posto korinsika su žene i one sada mogu tražiti posao", naglasila je Dolenec.

Ako se gleda na nju kao na demografsku mjeru, naglasila je Dolenec, nije polučila rezultat, a stajala je gradski proračun 1,8 milijardi kuna. Prema analizi, mjera je kratkoročno imala pozitivan efekt, no ukupno gledajući, broj novorođene djece u gradu je pao, kako je navela za N1.

Neke žene davale su otkaze na poslovima na kojima su im plaće iznosile manje nego što su dobivale kao korisnice mjera. Na pitanje zašto misli da se i njima isplati vraćati na tržište rada, Dolenec odgovara: "Razumijemo to pitanje. Grad kreira mjeru u obitelji u kojoj su dvije osobe zaposlene, a jedna potom odlazi s tržišta rada. To što su žene neadekvatno plaćene, treba adresirati na nacionalnu razinu, a na mjeru kojoj su cilj demografske promjene."

Naglasila je kako je vrijeme prilagodbe pet mjeseci, od glasanja u Skupštini koje je predviđeno za početak prosinca.

Komentirala je i smanjenje naknade za novorođenu djecu, prema kojoj se sad za svako dijete dodjeljuje 2500 kuna. 

"Ovdje se radi o opremi za novorođenče. To je obiteljska mjera. A naš prijedlog da za svako dijete bude ista naknada. Čini nam se da time mjera ispunjava svoju svrhu. A 75 posto korisnika tu mjeru koriste za prvo i drugo dijete", kaže.

"Grad ima niz programa koje podupiru obitelji, a sad da bi posebno izdvajali je li jedna vrsta obitelji vrjednija od druge. Naša poltika je da je svaka obitelj vrijedna", odgovorila je na pitanje čini li Grad što za obitelji s više djece.

"Ovdje se ne radi o uštedi nego o tome da se mjera dizajnira kako treba. Istim iznosom za svako dijete približili smo se drugim gradovima u Hrvatskoj", rekla je zamjenica gradonačelnika te dodala kako su demografske mjere koje Grad provodi ulaganje u vrtiće, kvalitetno obrazovanje, zdravstvena skrb i priuštivo stanovanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene