Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Kako Vlada koja je priznala BiH i liječila njene izbjegle može biti dio zločinačke misli?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Urednica vanjsko-političke rubrike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović uživo se javila iz Haaga te komentirala suđenje u predmetu Herceg Bosna.

"Načelo jednakopravnosti je srušeno u prvostupanjskom postupku. Nevjerojatno je kako su selektivno vađeni, jednako kao i u predmetu Oluja, dijelovi govora predsjednika Tuđmana iz predsjedničkih transkripata i uklapani u jednu sliku koju je zamislila Carla del Ponte svojom optužnicom, a koju je Prvostupanjsko vijeće uz izuzeće predsjedavajućeg Antonettija samo potvrdilo.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Za Dnevnik Nove TV Ivana Petrović istaknula dvije mogućnosti i poručila: "Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske" U Haagu započela konferencija o ratnim zločinima u Ukrajini Nakon dvije godine U Haagu započela konferencija o ratnim zločinima u Ukrajini

Priča se ponavlja i tužilaštvo po istom obrascu kao i u slučaju Oluja grčevito brani svoju tezu o udruženom zločinačkom pothvatu.

"Tužilac ušao u digresiju"

U jednom trenutu tužilac je ušao u digresiju i rekao da tužilaštvu ne spori suradnju armije BiH HVO-a, ali ipak drži da je to zločinački pothvat.

U svakom slučaju, ključno je pitanje kako je jedna grupacija A koje kani istrijebiti , raseliti i etnički počistiti grupaciju B istovremeno za vrijeme tog plana naoružavala tu grupaciju B. To je jedno od glavnih pitanja pred ovim Žalbenim vijećem.

Nitko ne spori da se nešto dogodilo, da su logori postojali, da je u Mostaru srušen most i da su tamo bili žestoki ratni sukobi. Ovdje se samo spori je li se to dogodilo u sklopu individualne kaznene odgovornosti nekog od optuženika kao odraz njihove samovlasti ili je to bio dio zločinačke misli vlade u Zagrebu koja je BiH prva priznala, naoružavala je i liječila njene izbjegle i ranjene.

Zločinački pothvat u ovom predmetu presuđen je mimo svih standarda ovog suda i stalnog kaznenog suda za razne zločine.

"Presuda izašla iz gabarita"

Svi standardi postavljeni i u presudama Tadiću i Martiću jasno kažu da politička namjera ne može biti definirani cilj ujedinjenog zločinačkog pothvata. Prvostupanjska presuda je u ovom predmetu izašla iz svih tih gabarita i to je ono što će ovo Žalbeno vijeće dovesti u veliku dvojbu kako odlučivati", kazala je Petrović u javljanju za Dnevnik Nove TV

Podsjetimo, drugog dana žalbenog postupka u predmetu Herceg Bosna obranu je iznio Bruno Stojić, bivši ministar obrane Herceg Bosne. Njegov odvjetnik Kan je rekao kako nema izravnih dokaza o postojanju udruženog zločinačkog pothvata i pozvao žalbeno vijeće da prouči suprotstavljeno mišljenje suca Antonettija iz prvo-stupanjske presude.

Iz predsjedničkih transkripata, rekao je, nikako se ne može zaključiti da je hrvatsko vodstvo zagovaralo jednu politiku u javnosti, a drugu u krugu najužih suradnika. Naglašava da prvo-stupanjsko vijeće nije uopće analiziralo kontekst i uzroke hrvatsko-muslimanskog sukoba te da svaka akcija ima reakciju.

Tužiteljstvo ostaje pri svojoj tvrdnji da je prvo-stupanjsko vijeće razumno proglasilo zločinački pothvat, međunarodni sukob i okupaciju. Stojićeva obrana postavlja ključno pitanje. Kako to da je HVO naoružavao Armiju BiH tijekom trajanja zločinačkog pothvata.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene