Nakon tragedije u Đakovu gdje je usred bijela dana korisnik ušetao u Centar za socijalnu skrb i hladnokrvno upucao dvoje djelatnika otvorilo se pitanje tko i kako štiti socijalne radnike. Odgovori bi vas mogli iznenaditi.

Galerija


Nema baš nikakva reda u sustavu zaštite u socijalnoj skrbi. Centri samostalno odlučuju koga će i kako angažirati. U godišnjem proračunu centar, ovisno o veličini, dobije određeni iznos pa ravnatelj/ravnateljica odluči koga će angažirati. Kratkom anketom među centrima došli smo do zapanjujućih podataka.

Vezani članci Konferencija za medije PU Varaždinske - 1 Policija riješila ubojstvo muškarca nestalog 2018.: "Podignuta prijava protiv 3 počinitelja, za jednim će se raspisati tjeralica" Ubojstvo u Đakovu (Foto: Dnevnik.hr) Gotovo je godinu dana prošlo od strašnog ubojstva u Centru za socijalnu skrb u Đakovu: Koliko su socijalni radnici danas sigurni?

Centar u Đakovu, kako smo vidjeli, na ulazu ima zaštitara koji samo zapiše tko je ušao. I ništa više.

U Centru u Čakovcu zaštitar ima detektor metala, ali sam procjenjuje hoće li ga koristiti. U dvije njihove podružnice zaštitari rade samo tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom, i to samo četiri sata dok primaju stranke. Nakon odlaska zaštitara zaključavaju prostoriju. Dođe li tko za koga su uvjereni da nije opasan, otključaju mu vrata. ''Kako da se zaštitimo kad smo na terenu? Tamo smo prepušteni sebi, nema ni zaštitara ni detektora'', rekla nam je jedna ogorčena djelatnica.

Objavljeni detalji velike policijske akcije u Đakovu: "Uhitili smo ga nakon dojave građana. Kod sebe je imao vatreno oružje..."

''Zaštitari nisu previše zainteresirani''

U jednom drugom centru radi jedan zaštitar koji zapisuje tko dolazi, a čak i ne zapisuje sve, nego samo one koje ne poznaje. ''Pretežno kao zaštitari rade umirovljenici stariji od 65 godina, pa im fizička sprema nije na nivou, a nisu previše ni zainteresirani. Kad netko viče, oni se ponašaju kao da ih se ne tiče'', rekao nam je jedan djelatnik.

Obično se radi o korisnicima koji redovito dolaze pa se djelatnici zbliže s njima i ne gledaju ih kao potencijalne napadače. No u trenu se sve može promijeniti. Stoga je nužno poduzeti bar ono što se može. Jedan detektor metala mogao je spasiti život.

Bivša ministrica otkriva da se djelatnici nisu žalili na prijetnje

''Više su ukazivali na neke druge probleme, a ne na ovo. Problem je uvijek bio manjak ljudi i to što sagorijevaju u poslu jer se stalno bave problemima. Nema tu ništa lijepo'', objašnjava bivša ministrica Milanka Opačić zašto se sustav zaštite ulaza nije ujednačio. Tvrdi da tada nisu tražili zaštitu. Na pitanje je li odgovornost na aktualnoj ministrici Nadi Murganić, rekla je da je slučaj iz Đakova bilo jako teško predvidjeti. ''Tko bi mogao zamisliti da netko može poludjeti i u dvije sekunde upucati dvoje ljudi'', rekla je Opačić i naglasila da će se i među djelatnicima reći tko radi dobro, a tko loše kako ne bi pala ljaga na cijeli sustav.