Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iza Milana Bandića i ostalih 11 kojima je sudac istrage odredio mjesec dana istražnog zatvora prva je noć u Remetincu. Istovremeno istražuje se gradonačelnikova imovina. Prema imovinskoj kartici nesrazmjer je očit.


Svoju imovinu Milan Bandić je uredno prijavljivao u imovinskoj kartici. Godine 2005. imao je stan u Zagrebu. Prijavio je da ga je kupio kreditnim zaduženjem, zatim garažu, vikendicu u Samoboru i drugi manji stan naslijeđen.

Vezani članci Njemački policajac Nakon policijske intervencije preminuo 47-godišnji Hrvat, šokirana obitelj zahtijeva istragu: "Savladali su ga i pritisnuli na tlo udarajući ga šakama" Slika nije dostupna VIDEO Ovo je najteže djelo koje se stavlja na teret Bandiću!

Godinu dana poslije stan od 71 metar četvorni u imovinskoj kartici zamjenjuje većim od 125 metara četvornih te veću garažu zamjenjuje manjom. Prijavljuje i tri lančića, tri prstena i sedam satova.

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa te je podatke provjerilo. 'To radi na način da uspoređuje one podatke koje je dužnosnik prijavio s podacima do kojih povjerenstvo dođe prikupljanjem obavijesti, dokaza i dokumentacijom kojom raspolažu druga nadležna tijela', kaže predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Godine 2011. imovinsku karticu dopunjuje automobilom iz '55. godine te mu vrijednost procjenjuje na 10.500 kuna. Navodi i kredit čiji je dug iznosio sedam tisuća kuna. Dvije godine poslije kredit iznosi 171 tisuću i 600 švicarskih franaka.

Odluka o žalbama na istražni zatvor i jamčevine tek sljedećeg tjedna

U odnosu na ono što mu se u istrazi stavlja na teret - nesrazmjer je evidentan. 'Sukladno odredbama zakona iz 2011. godine povjerenstvo je imalo ovlast i ulaziti u podatke s bankovnih računa dužnosnika, međutim, krajem 2012. godine takvu ovlast je ukinuo Ustavni sud smatrajući da se tom ovlasti narušava načelo diobe vlasti', kaže Orešković.

Istražitelji će se detaljno baviti upravo žiro računom koji je Bandić otvorio za potrebe Izbora. Nakon Izbora podnio je izvješće. Sporno je što je na isti račun nakon izbora nastavio primati novac. Do lipnja 2012. primio je 24 milijuna kuna koje nikada nije prijavio ni na njih platio porez.

'Državno izborno povjerenstvo u skladu s tada važećim Zakonom nije imalo nadzornih niti revizijskih ovlasti', stoji u priopćenju DIP-a. Drugim riječima, kandidati su mogli raditi što žele. Zakon nije određivao ni bankovni račun, niti je imao uvid u njega. Postojale su tek preporuke DIP-a koje nikog nisu obvezivale pa su se nerijetko izvješća razlikovala. Zbog financiranja kampanje Bandića se prozivalo i za vrijeme kampanje.

U međuvremenu zakon je promijenjen i idući izbori imat će točne odredbe, poput posebnog računa koji će u svakom trenutku biti dostupan za provjeru. Zanimljiv je podatak da se Bandićeva imovinska kartica posljednji put provjeravala u lipnju ove godine. Ostaje pitanje je li Porezna uprava u nekom svom nadzoru davno mogla i trebala primijetiti Bandićev račun od 24 milijuna kuna.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju