Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovarali smo sa stručnjacima

Ne treba vam laboratorij: Znate li kako prepoznati pravi med?

Andreja Babić iz križevačkog laboratorija za kontrolu kvalitete meda (Foto: Dnevnik.hr)
Andreja Babić iz križevačkog laboratorija za kontrolu kvalitete meda (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andreja Babić iz križevačkog laboratorija za kontrolu kvalitete meda (Foto: Dnevnik.hr) Andreja Babić iz križevačkog laboratorija za kontrolu kvalitete meda (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Laboratorij za kontrolu kvalitete meda (Foto: Dnevnik.hr) Laboratorij za kontrolu kvalitete meda (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Med/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Med/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Med/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/4 >>
Vlada je za sljedeće tri godine pčelarima namijenila 44 milijuna. To je učinila kako bi se očuvale pčelinje zajednice, a potrošačima ponudila domaća kvaliteta. O kvaliteti meda i stvarima koje svaki potrošač može sam uočiti razgovarali smo sa stručnjacima iz laboratorija za kontrolu kvalitete meda.

Tisuće i tisuće uzoraka hrvatskog meda već godinama prolazI kroz ruke Andreje Babić, koja radi u križevačkom laboratoriju za kontrolu kvalitete meda.

Pročitajte i ovo Pčelinji otrov (Foto: Dnevnik.hr) Izvlačenje maksimalne koristi Med nije jedini koristan pčelinji proizvod: Od njenog otrova može se dobiti krema koja služi kao prirodni botoks Pčelarski sajam u Gudovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 "Na oko je to teško prepoznati'' Uvozni med stvara sve više problema: Lošiji je po kvaliteti, ali sve je jeftiniji

Pravi med, objasnila je Babić, trebao bi se kristalizirati: "Obično nekakvih mjesec, dva, tri nakon vrcanja najnormalnije je da se počinje kristalizirati."

Radi li se o pravom medu, dakle, svaki potrošač može sam uočiti. S druge strane, kvaliteta se može utvrditi samo laboratorijskom analizom vode, kiselosti i šećera.

No to nije sve: "Imamo tri vrsna kušača, a i ja povremeno uskočim", rekla je Babić. Svi oni analiziraju i posebno označeni "med hrvatskih pčelinjaka".

"Radi se o dobrovoljnom i besplatnom sustavu označavanju u okviru kojeg svi korisnici imaju besplatnu analizu", rekao je Ivica Vranić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Uvedena je i nacionalna staklenka i svaka je označena brojem.

"Prodano je više od 280 tisuća staklenki. Uključeno je 700 pčelara, a nadam se da će ih biti više i da je ovo prvi korak", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Oko 8000 hrvatskih pčelara godišnje proizvede oko 8000 tona meda. Sve ostalo dolazi iz uvoza.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene