Hrvatski pčelari vode bitku s uvozom meda. Iako domaćeg ima dovoljno za hrvatsko tržište, prošle je godine zabilježen rekordan uvoz. Meda je uvezeno 6 puta više nego što je izvezeno.

Galerija Rekordan uvoz meda u RH (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Rekordan uvoz meda u RH (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Rekordan uvoz meda u RH (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Obitelj Tomić više od 60 godina bavi se pčelarstvom, a uspiju proizvesti između dvije i pol i tri tone meda.
Proizvode med od uljane repice, bagrema, suncokreta, a za jesensku pašu kažu što je dalje sve je manje.
''Ja se dosta baziram na prodaji na kućnom pragu, zbog tradicije'', kazao je pčelar Željko Tomić.

Vezani članci Goran Vrabec Kako podići poljoprivredu na noge: "Slavonija nam je prazna. Ljudi nemaju želju za životom u ruralnim krajevima, fali infrastrukture, volje..." Slika nije dostupna Može li ovaj hrvatski proizvod pokoriti svjetsko tržište?

U Hrvatsku je prošle godine u deset mjeseci uvezeno 1700 tona meda, a izvezeno samo 300 tona.
Hrvatska najviše meda uvozi iz Kine, a cijena uvoznog meda je oko 15 kuna. ''Što znači da kvalitetan med se izvozi, a ono što se uvozi možemo reći da je niže kvalitete'', ističe Željko Vrbos, Predsjednik hrvatskog pčelarskog saveza.

Cijena domaćeg meda stoji oko 35 kuna. ''Mi pčelari bi trebali prestat kukat na taj uvoz i pokrenut se da mi svojom kvalitetom trebamo ga što bolje prezentirat'', smatra Tomić.

Za to je potreban jak marketinški pristup potrošačima, za što domaći pčelari imaju rješenje. Više neće svoj med prodavati u staklenkama za zimnicu. ''Mi želimo plasirati naš domaći med u nacionalnim staklenkama i našim kupcima omogućiti izbo'', objašnjava Vrbos.

Od ove godine med u Hrvatskoj mora biti odgovarajuće deklariran, s jasnom oznakom zemlje podrijetla.
U Hrvatskoj je jedino slavonski med uspješno zaštićen oznakom Europske kvalitete i oznakom izvornosti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju