Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tegla po tegla

Provjereno istražilo varaju li nas s medom: 6 staklenki odnijeli na analizu - pogledajte što je pokazala

Koliko je kvalitetan med koji se prodaje u Hrvatskoj? (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Koliko je kvalitetan med koji se prodaje u Hrvatskoj? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Koliko je kvalitetan med koji se prodaje u Hrvatskoj? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Koliko je kvalitetan med koji se prodaje u Hrvatskoj? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Dr. sc. Dario Lasić, NZJZ dr. Andrija Štampar (Foto: Dnevnik.hr) Dr. sc. Dario Lasić, NZJZ dr. Andrija Štampar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Koliko je kvalitetan med koji se prodaje u Hrvatskoj? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Koliko je kvalitetan med koji se prodaje u Hrvatskoj? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Koliko je kvalitetan med koji se prodaje u Hrvatskoj? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Koliko je kvalitetan med koji se prodaje u Hrvatskoj? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Koliko je kvalitetan med koji se prodaje u Hrvatskoj? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Provjereno je odlučilo provjeriti koliko je istine u vijestima kako nas u trgovinama varaju i pod domaći, hrvatski podvaljuju kineski med zapravo ne čak ni med, već šećerne pripravke.

Nasumce su izabrali šest staklenki, od najjeftinijeg do najskupljeg i odnijeli ih na analizu. Što je pokazala i možemo li sami otkriti koji je med pravi, a koji lažnjak doznao je Kristian Došen.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

Teglu po teglu, voditelj laboratorija nam je objašnjavao što kupujemo u trgovinama.

Unatrag nekoliko godina - eksplozijom uvoza, tržište je preplavljeno medom ili proizvodima koji se samo tako nazivaju. U stotinama analiza koje su proveli, bilo je, blago rečeno, svega.

"Znamo naći na preparatu od peludi onda čudne strukture, koje upućuju da se radi o maceraciji lista i na taj način da se dobivaju arome. Ali evo neki idu još dalje, pa idu sa eteričnim uljem koje je dosta neugodan miris kad otvorite tu bočicu, onaj atipičan i preintenzivan miris tog ulja kadulje ili lavande", objasnio je dr.sc. Dario Lasić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar. 

Često je riječ o pravom medu, ali pogrešno deklariranom, pregrijanom ili s premalo peludi.
A takav ne smije u prodaju. No falsificirane proizvode - sve je teže prepoznati.

"Do nedavno sam uvijek rekao, ako vidite kristalizirani med na policama, vrlo vjerojatno se radi ipak o pravom medu. Međutim, sve više imamo i patvorina koje smo evo dokazali u njemačkim laboratorijima, da se radi o patvorini, ali su ipak kristalizirani. Znači nikad nije 100-postotna patvorina, jer to se već dosta jednostavno može prepoznati senzorski. Radi se o tome da se uvijek miješaju u nekom postotku i na taj način puno ih je teže uloviti", kaže Lasić.

Još je teže potrošačima. Cijena je često presudan faktor i ne pita se za detalje. Najvažnije je, čini se, povjerenje u proizvođača.

Pečlar koji prodaje na Dolcu kaže da kvalitetu mnogi nisu spremni platiti, pa kupuju uvozno.
To mu nije sporno, ali smatra da se nedovoljno kontrolira.

"Mi imamo danas iz Ukrajine med u Hrvatskoj, ne samo kineski. Međutim piše li na tim deklaracijama porijeklo meda, to je važno. A od 1.7. prošle godine imamo zakon da mora pisati otkud je med. Pod domaći med se prodaje uvozni med, a to na deklaracijama ne piše", objašnjava pčelar Željko Grobotek.

Poljoprivredna inspekcija rekla nam je da redovito kontroliraju i pčelare i maloprodaju.
U posljednje četiri godine pregledali su više od 1100 pakiranja meda.

Otišli smo u trgovački lanac vidjeti je li im što promaknulo, a s medom smo s blagajne otišli direktno na analizu i to skupljeg i jeftinijeg meda iz Hrvatske, miješanog iz zemalja unutar i izvan Europske unije, jeftinijeg kineskog te dva meda iz Srbije i Argentine.

Testiranje meda

Med smo testirali na tri pokazatelja: je li zagrijavan i neprikladan za uporabu; ima li i koliko enzima iz želuca pčele - te koju pelud sadrži, što nam govori na kojem su području pčele letjele.

Prvi uzorak - i odmah pad. Ali ne u kvaliteti, već zbog deklaracije.

Naime, na medu bi trebala pisati točna zemlja prijekla, a ako ih je više ona koja dominira trebala bi biti na prvom mjestu.

Drugi med, podrijetlom iz Argentine - nije smio biti na policama. Vjerojatno se pregrijao u
proizvodnji ili skladištenju.

Najskuplji hrvatski med koji smo pronašli u trgovini prošao je testiranje. Ali za dlaku.

Jeftini kineski med koji na tržištu budi sumnje - pokazao se ispravan, uz detalj koji bi nekima mogao smetati.

Med iz Srbije bez problema je ispunio sve uvjete kvalitete. A za kraj - iznenađenje! Najjeftiniji hrvatski med, bez prigovora.

"I miris i aroma su ustvari jako ugodni, a kao što vidite HMF je jako nizak, znači vrlo je svjež, vjerujem da će izdržati tri godine na policama što se tiče parametara kvalitete", objasnio je Lasić.

Treba naglasiti, pet od šest uzoraka zadovoljilo je parametre kvalitete. No jasno je da visoka cijena ne znači nužno istu kvalitetu, kao i da med može u prodaju doći ispravan, ali do isteka roka biti za koš. Zato, ako možete, provjerite kuda zuje pčele vašeg medara.

Što je još ekipa Provjerenog doznala o medu i detalje analize pogledajte u prilogu u našoj galeriji.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene