Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doniranje mandarina i jabuka

Kako do novca za mandarine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proizvođačima mandarina kiša je omela berbu, a ruska zabrana zatvorila tržište. Od danas mandarine i jabuke mogu donirati vrtićima, školama, bolnicama, socijalnim ustanovama, a Europska će im komisija nadoknaditi štetu.

Proizvođači mandarina i jabuka koji će ostati zakinuti zbog ruske zabrane uvoza, svoje proizvode od danas mogu donirati vrtićima, školama, bolnicama, domovima za djecu i starije, zatvorima.
Novac za odštetu uplatit će Bruxelles, a u cijenu će računati i skladištenje i transport, donosi Dnevnik Nove TV.

Proizvođačima mandarina kiša je omela berbu, a ruska zabrana zatvorila tržište. Od danas mandarine i jabuke mogu donirati vrtićima, školama, bolnicama, socijalnim ustanovama, a Europska će im komisija nadoknaditi štetu.

Proizvođači će moći podijeliti 7900 tona mandarina i 4000 tona jabuka. Za mandarinu će dobiti 3,90 kuna, a za jabuku 3,05 kuna za kilogram. U tu je cijenu uključen transport, sortiranje i skladištenje.

'Svi koji će na takav način svoje proizvode povući s tržišta i donirati u humanitarne svrhe će se prijaviti Agenciji za plaćanje na utvrđenom obrascu i onda će se to prijaviti Europskoj komisiji', pojašnjava Zvjezdana Blažić, pomoćnica ministra poljoprivrede.

Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području" Voće - 2 U pozadini Hrvatski paradoks: Imamo sve više voćnjaka, a sve manje voća i morat ćemo ga uvoziti

VIDEO Proizvođači kažu da se ovo voće itekako isplati saditi

Komisija je uredbu objavila u ponedjeljak, a Hrvatska u provedbu krenula već danas. Hoće li i novac tako brzo?
'Ne vjerujem da će rok biti duži nego da su prodali na redovnom tržištu', ističe Blažić.

U voćarskoj zajednici, zadovoljni su cijenom.
'Što se tiče mjere cjenovne, to je sve u redu, ali što se tiče količinske, to je jako malo, to je oko 3 do 5 posto hrvatske jabuke', kaže Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice.

Od ponuđene tri, Hrvatska se odlučila samo za ovu mjeru. Hrvatska je odustala od mjere zelene berbe jer su mandarine i jabuke već dozrele, ali i od mjere neubiranja plodova jer je ta mjera štetnija za voćnjake. Mjera doniranja bit će na snazi do kraja godine.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene