Svaki drugi dan na hrvatskim cestama pogine jedna osoba. Upravo zbog toga policija izlazi na ulice, a pojačane kontrole očekuju se na svim prometnicama. Kontrolira se sve: brzina, alkohol, pojas na svim sjedalima, kao i kaciga kod motociklista.


Kako bi prometnih nesreća bilo što manje, policija najavljuje strože kontrole.

Vezani članci Prometna nesreća kod Zaboka Zbog nesreće kod Zaboka zatvorena autocesta: Kamion se u sudaru s automobilom prevrnuo na bok Traktor na polju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pa dokle više? U stanicu za tehnički pregled došao muškarac zaražen koronom

"Brzina, vožnja pod utjecajem alkohola, ali svakako ćemo pozornost obratiti i na nepropisno korištenje mobitela kao i na nekorištenje pasivnih elemenata sigurnosti. Tu prvenstveno mislim na korištenje sigurnosnog pojasa na svim sjedalima", rekao je Josip Mataija iz MUP-a.

Policija će kontrolirati mjesta najčešćih prometnih nesreća, posebno vikendom: "U njih ćemo uključiti maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, ali i svu raspoloživu tehniku", rekao je Mataija.

Iako je broj poginulih manji nego prošle godine, podaci su i dalje zastrašujući. U prva tri mjeseca na hrvatskim prometnicama život je izgubilo 49 osoba, a najčešći uzroci stradavanja jesu brzina i alkohol.

Prometni stručnjak Željko Marušić tvrdi kako na smrtnost najviše utječe brzina i ona je dominantni faktor u 90 posto nesreća.

U udruzi za sigurnost prometa ističu kako mladi još više moraju biti u fokusu kontrole.

"Svaki peti mladi vozač bi trebao biti alkotestiran čime bi se sigurno broj prometnih nesreća smanjio kao i sve one posljedice od onih najtežih smrtnih stradavanja do ozljeđivanja", rekao je Davor Lisicin iz udruge za sigurnost u prometu.

A toga bi bilo manje i da su nam automobili mlađi i sigurniji. "Vozni park osobnih vozila je u toj kategoriji ostario 13 godina", zaključio je Lisicin.

Brzina, alkohol i stara vozila su na žalost dobitna kombinacija za stradavanje na cesti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr