Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolje spriječiti...

TEMA O KOJOJ BI SE MOGLE NAPISATI KNJIGE Zašto donosimo ove 'prehrabre' odluke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podaci o broju poginulih, enormne kazne i činjenica da vlastiti i tuđe živote dovodimo u opasnost često nisu dovoljni da nas obeshrabre u pijanom sjedanju za volan.

Svjetska zdravstvena organizacija alkohol naziva ubojicom broj jedan. No, unatoč brojnim akcijama i upozorenjima, ali i sve većem broju poginulih mladih vozača, mnogi i dalje pijani sjedaju za volan. Na taj način dovode opasnost ne samo sebe, nego i druge. Samo je prošle godine u Hrvatskoj alkohol ubio gotovo tri školska autobusa.

Prema podacima MUP-a u 2014. godini dogodila se 31.432 prometna nesreća. Poginulo je 308 osoba, a njih 14.422 je ozlijeđeno. U nesrećama koje su skrivili alkoholizirani vozači, poginulo je 69 osoba dok ih je 579 teško ozlijeđeno.

Ipak, mnogi će i kada pročitaju ove brojke sjesti u svoj automobil nakon što su popili koju čašicu viška, nerijetko uvjereni da su za volanom čak i 'bolji kada malo popiju'. A o tome zašto vozači pijani sjedaju za volani i kako utjecati na njih da promijene tu opasnu naviku mogle bi se napisati čitave knjige.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vozio i službenog psa Pijani policajac izazvao prometnu nesreću: Pogledajte koliko je napuhao u rano jutro Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti''



Ali ono što se može ukratko reći, kako nam je objasnila prof.psih. Martina Čarija, voditeljica savjetovališta Centra za djecu, mlade i obitelj - MODUS, je da se 'način na koji procjenjujemo situaciju i donosimo odluke značajno mijenja dok smo pod utjecajem alkohola'.

'U alkoholiziranom stanju slabe sposobnosti potrebne za donošenje 'pametnih odluka', skloni smo biti dobre volje, optimističnije procjenjivati situaciju oko sebe, umanjivati potencijalne opasnosti i važnost posljedica', objašnjava Čarija i nastavlja:

'Stoga, normalno je očekivati da će ljudi, iako svjesni opasnosti u koju dovode sebe i druge ljude sjedanjem za volan pod utjecajem alkohola, donositi 'prehrabre' odluke po principu 'nisam tako jako pijan/pijana' ili 'mogu ja to'. Kampanje koje se provode svakako imaju utjecaja, no jedini način da se potpuno prevenira mogućnost da se ljudi dovode u opasne ili neugodne situacije pod utjecajem alkohola jest prestanak služenja alkohola.

Pijani za volanom ne ugrožavate samo sebe

U razdoblju smo godine koje obiluje proslavama koje obično prati i konzumiranje alkohola. Ako budete među onima koji će Novu godinu dočekati uz primjerice pokoju čašicu šampanjaca ne sjedajte za volan. Koristite javni prijevoz ili nazovite taksi. Još jednom podsjetit ćemo što o pijenju alkohola i vožnji kaže Zakon. Jer kad pijani sjednete za volan, osim što ugrožavate svoj i tuđe živote, ugrožavate i situaciju na vašem bankovnom računu.

U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama stoji da profesionalni vozači, instruktori vožnje i mladi vozači ne smiju upravljati vozilom ako imaju alkohola u krvi. Svi ostali vozači, osim u slučajevima kada im se utvrdi drugi prometni prekršaj, u krivi smiju imati do 0,5 promila alkohola za vrijeme upravljanja vozilom.

Iznos novčane kazne raste s povećanjem koncentracije alkohola u krvi. Najniža cifra je 700 kuna za vozače kojima se u krvi izmjeri do 0,5 promila alkohola, a raste do 15 tisuća kuna za koncentracije iznad 1,5 promila. Tu je i mogućnost kazne zatvora do 60 dana, ali i ostanka bez vozačke dozvole.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene