Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustavne promjene

Još uvijek problem glasovanje birača bez prebivališta u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimir šeks odbija prigovore da se ustavne promjene odvijaju daleko od očiju javnosti.

Radna skupina u Saboru usuglasila je više od 95 posto ustavnih rješenja koja predlažu vlada i skupina oporbenih zastupnika, četiri ili pet točaka oko kojih dogovor još nije postignut poslano je na usuglašavanje predsjednicima stranaka, no u toj tihoj diplomaciji izlaz do danas nije pronađen, izvijestio je predsjednik saborskog odbora za Ustav i radne skupine za ustavne promjene Vladimir Šeks (HDZ) na današnjem okruglom stolu u organizaciji Transparency Internationala Hrvatska (TIH).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijepori oko Ustava Izglasan Ustav RH: Ukinuta zastara kriminala iz pretvorbe Slika nije dostupna Ustavne promjene Milanović: Hrvati iz BiH će u SDP-u imati partnera

Šeks, koji odbija prigovore da se Ustav mijenja daleko od očiju javnosti, podsjetio je da je Odbor još u veljači 2008. pozvao sve zainteresirane da dostave svoje prijedloge, od kada, kaže, traje javna rasprava o ustavnim promjenama.Kao i drugi sudionici današnje rasprave, požalio se na nezainteresiranost medija za ustavne promjene, a nevladinim organizacijama objasnio je da je njihove prijedloge Odbor poslao ovlaštenim predlagačima (vladi, klubovima zastupnika i predsjedniku Republike), ali da od njih do danas nije dobio odgovor.

'Nemam kristalnu kuglu da vidim kada će ustavne promjene'

Šeks je objasnio da su među neusuglašenim pitanjima obvezno opće obrazovanje i glasovanje državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, a kad je riječ o dodatnom pravu glasa za pripadnike nacionalnih manjina, izvijestio je da su stranke vladajuće koalicije i manjinski zastupnici suglasni da za to nije potrebno mijenjati Ustav, nego da će se istodobno s ustavnim promjenama izmijeniti Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

'Još uvijek nije utvrđeno hoće li na to pristati oporba, ili će inzistirati da se to pitanje riješi kroz Ustav', kazao je Šeks, koji je na pitanje kada očekuje ustavne promjene odgovorio da nema kristalnu kuglu.

Josip Leko (SDP) smatra, međutim, da je izgubljeno previše vremena, 'jer je fermentacija prijedloga u Odboru za Ustav trajala čitavu jednu godinu'.

Curi vrijeme, važno je donijeti promjene prije ulaska u EU, nije ih dobro donositi na brzinu, a još manje u krugu šefova stranaka", rekao je Leko, koji je uvjeren da će vlada uskoro ponovno pokrenuti procese pregovaranja u Saboru. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene