Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijepori oko Ustava

Izglasan Ustav RH: Ukinuta zastara kriminala iz pretvorbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska još jednom mijenja svoj Ustav, ovaj put zbog Europske unije. Nakon dogovora HDZ-a i SDP-a o glasovanju dijaspore, izgledalo je da bi glasovanje o ovim ustavnim promjenama moglo proći rutinski. No, sve se zakompliciralo u posljednja 24 sata zbog intervencije Vlade na ustavne promjene.

Hrvatski je sabor danas po četvrti puta izmijenio Ustav RH, čime je omogućen završetak pristupnih pregovora i ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju. No, prije glasovanja nisu izbjegnuti prijepori.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sjednica o ustavnim promjenama HDZ donio stajalište o glasovanju Hrvata bez prebivališta u RH Slika nije dostupna Ustavne promjene Šišljagić: HDSSB za uvođenje Doma regija u Sabor

Oporba nije štedjela pet Vladinih amandamana o promjeni Ustava koji su 5 do 12 poslani u Sabor. 'Vlada je donijela odluku da će Saboru preko plota ubaciti pet novih amandmana koji uglavnom sadržavaju ustavnopravni kič', rekao je Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik HNS-a. 'Nije Vlada ništa ubacila preko plota, Vlada kao što znate ima svoje ustavno pravo donositi odluke, predlagati hrvatskom parlamentu, a konačna odluka i u ovom slučaju je na hrvatskim zastupnicima', odgovorila je premijerka Jadranka Kosor.

>> 'Mi smo svete krave, ne možete nas dirati čak ni onda kada ne radimo dobro'

Oporbi smeta što je Vlada kao posebnu kategoriju u Preambulu Ustava ubacila hrvatske branitelje. 'Ideja da bi mi izbacivali građane i građanke RH i priznavali samo neke u tom procesu ne dolazi u obzir', kazala je Vesna Pusić, saborska zastupnica HNS-a. Kompromis je ipak postignut, dogovoreno je da uz branitelje u Preambuli stoji i hrvatski narod.

Premijerka i šef oporbe Zoran Milanović borili su se tko će prvi zauzeti govornicu. Uslijedili su osmijeh i rukovanje, ali i kritike. SDP želi da predsjednik Vrhovnog suda jednom na godinu podnese izvješće Saboru.

133 glasova za

Za izmjene Ustava glasovalo je 133 zastupnika, četiri su bila protiv, a jedan suzdržan. Radi članstva u EU ublaženi su uvjeti za donošenje referendumske odluke o pristupu Hrvatske EU-u, za što će, umjesto sadašnje natpolovične većine svih upisanih birača, ubuduće biti dovoljna većina birača koji pristupe referendumu. Jednaka većina traži se i za donošenje drugih referendumskih odluka.

Ustavom je omogućena primjena europskog uhidbenog naloga od stupanja Hrvatske u članstvo EU-a, kao i da se, i prije ulaska u EU, omogući izručivanje hrvatskih državljana pravosudnim tijelima drugih država na temelju međunarodnih ugovora. Ojačana je neovisnost pravosuđa i osiguran neovisan izbor pravosudnih dužnosnika, kao i puna neovisnost Hrvatske narodne banke i Državnog ureda za reviziju.

Državljani članica EU-a će od ulaska Republike Hrvatske u EU imati biračko pravo na lokalnim izborima, a sudovima se daje ovlast da izravno primjenjuju pravo EU-a. U Ustav je dodana i posebna glava, kojom je utvrđena pravna osnova članstva Hrvatske u EU i sudjelovanje u europskim institucijama. Uz ‘europske promjene’, u Preambulu Ustava uvrštene su sve 22 nacionalne manjine, kao i formulacija o pobjedi hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom i oslobodilačkom ratu.

Onemogućena zastara ratnog profiterstva

Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj na izborima će ubuduće glasovati isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima U Ustavu je navedeno i da se država posebno skrbi za branitelje, hrvatske ratne vojne invalide, udovice i djecu poginulih hrvatskih branitelja. Onemogućena je zastara za kaznena djela ratnog profiterstva te pretvorbenog i privatizacijskog kriminala. Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj na izborima će ubuduće glasovati isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u zemljama u kojima imaju prebivalište, no birat će fiksno tri zastupnika u Saboru, bez obzira na to koliko ih se odazove na izbore.

Ustavni suci će se, umjesto natpolovičnom, birati dvotrećinskom većinom svih zastupnika u Hrvatskom saboru, a sudac kojemu je istekao mandat će, ako Sabor ne imenuje novog, ostati na toj dužnosti do šest mjeseci nakon isteka mandata. Izbrisana je odredba po kojoj se Ured Predsjednika Republike uređuje posebnim zakonom, a ustrojstvo i djelokrug svog ureda utvrdit će sam Predsjednik svojom odlukom.

Ojačana i uloga pučkog pravobranitelja

O prijelazu hrvatskih vojnika izvan hrvatskih granica Sabor će, umjesto dvotrećinskom, ubuduće odlučivati natpolovičnom većinom svih zastupnika, ali uz suglasnost predsjednika države. Ako predsjednik Republike uskrati suglasnost, odluku će donositi dvije trećine zastupnika. Kvalificiranom većinom saborskih zastupnika ubuduće će se donositi i državni proračun. Ukinuto je ustavno ograničenje obveznog obrazovanja na osnovnu školu.

Pravo na pristup informacijama postat će ustavna kategorija, a promjenama je ojačana i uloga pučkog pravobranitelja, kojemu se daje imunitet od kaznenog progona kakav imaju zastupnici. (I.D. / M.T. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene