Branko Bačić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Branko Bačić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, kaže da još uvijek nema odluke o datumu raspuštanja Sabora te da se on zalaže da zakon o obnovi Zagreba ide u dva čitanja, a ne po hitnom postupku.


Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, još ne zna kad će Sabor biti raspušten. "Čekat ćemo još određeno vrijeme", rekao je Bačić. Ponovio je da će se čekati povoljna epidemiološka situacija. Siguran je da će za raspuštanje sabora imati 80 glasova zastupnika vladajuće koalicije.

Vezani članci Branko Bačić - 3 Bačić nakon sjednice Antikorupcijskog vijeća stao u obranu bivšeg ministra: "Čisto sumnjam da je to bio Ćorićev stav" Branko Bačić HDZ želi spriječiti saslušanje o Ini u Saboru? Bačić: ''Neki bi htjeli skupljati jeftine političke poene''

Glasanje o rebalansu proračuna održat će se idući tjedan, a u četvrtak će biti odlučeno koji točno dan. Na pitanje hoće li to biti u ponedjeljak, Bačić je rekao da je sve moguće. 

Na pitanje hoće li se zakon o obnovi Zagreba donijeti prije izbora,  Bačić je rekao da sve ovisi o tome kad će se izbori održati. Međutim, dodao je da se on zalaže za donošenje tog zakona po redovnoj, a ne hitnoj proceduri. 

"Taj zakon teži između 35 i 50 milijardi kuna. Ali ostavimo po strani financijski iznos, radi se o važnom najužem centru glavnog grada, gdje su brojni kulturni i sakralni objekti. Zakon mora biti multidisciplinaran, mora obuhvatiti i konzervatorsku struku. Obnova će trajati jako dugo. Zbog toga nisam pobornik hitne procedure samo da bi zakon bio donesen", rekao je Bačić.

Dodao je da je taj zakon ujedno prilika da se saniraju određeni problemi u funkcioniranju grada kad su u pitanju gradski stanovi i objekti. "I to je svrha samog zakona, osim onoga što je u potresu razrušeno", rekao je Bačić. 

Na sutrašnjem sastanku vladajuće koalicije razgovarat će se i o rebalansu proračuna na koji je, kaže Bačić, pristigao veliki broj amandmana. "Mnogi od tih amandmana ukazali su na ponašanje oporbe jer su brojni isključivo politikantski. Ali to je pravo i ne priječim oporbi da takve podnosi, a na nama je da donesemo vrlo važan dokument koji je rješenje za mjere koje je donijela Vlada", rekao je Bačić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju