Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potres koji je zatresao riječko područje u 22:42 sati bio je samo prvi u nizu nekolicine koji su bili aktivni tijekom noći.


Potres jačine 3.9 po Richteru pogodio je područje Rijeke u 22:42 sata, a dogodio se na dubini od 5 kilometara. Prema podacima EMSC-a, potres se dogodio 1 kilometar od Jadranova te 19 km od Rijeke.

Vezani članci Ivan Paladina Ministar Paladina u Dnevniku Nove TV o obnovi nakon potresa: "Plan će biti značajno ambiciozniji. Podvući ćemo crtu što smo najavili i što smo ostvarili" Posljedice potresa u Mexicu 1985. godine - 2 Koban datum za Meksiko: U posljednjih 40 godina tri razorna potresa udarila na isti dan!

Nakon njega uslijedilo je novo podrhtavanje tla u 23:53 sati – 3.2 po Richteru, 3 km od Omišlja na otoku Krku.

U 04:04 sati na 2 km od mjesta Selce pokraj Crikvenice treslo se tlo na 2.9 po Richteru.

Posljednji zabilježen bio je u 06:24 sati – 2.2 po Richteru, 1 km od Crikvenice.

Odmah nakon podrhtavanja tla počeli su nam se javljati čitatelji sa svojim iskustvima. Neki tvrde kako se potres osjetio, kako je bio kratak, nije dugo trajao, ali je ujedno bio i dosta intenzivan. Čitateljica iz Jadranova posvjedočila nam je kako je u trenutku potresa bilo puno podrhtavanja tla. Javili su nam se i čitatelji s otoka Krka koji su ga također osjetili.

Seizmolog: Ne možemo ništa predviđati

Hoće li biti novih potresa na tom području, seizmolozi ne mogu predvidjeti. "Ovakve situacije nisu neuobičajene. Ja bih osobno uvijek izabrao da se energija pohranjena u podzemlju oslobađa kroz niz slabih potresa, a ne kroz jedan jaki. Nažalost, ne možemo predvidjeti što će se dalje zbivati jer ne vidimo što se događa ispod zemlje", kaže Tomislav Fiket, dežurni seizmolog u Seizmološkoj službi.

Od ovih posljednjih potresa na riječkom području ne bi trebalo očekivati većih šteta.

No, šteta bi itekako bilo od onih najsnažnijih potresa koji bi mogli pogoditi to područje. Prema Fiketovim riječima najsnažniji potres koji bi mogao pogoditi riječko područje iznosio bi oko 6,3 po Richteru, a slična je situacija i sa zagrebačkim područjem. Veće magnitude mogle bi se zabilježiti tek na dubrovačkom području. 

Podsjećamo, prvi u nizu ovih potresa, jačine 4,1 stupanj, pogodio je područje Rijeke u utorak u 11:35 sati. Epicentar je bio 18 km istočno od Rijeke te 6 kilometara od Hreljina.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju