Do petka ćemo osjetiti dašak proljeća, no za vikend i početkom idućeg tjedna čeka nas nova promjena vremena i zahladnjenje.

Galerija


Vjetrovito, toplo i promjenjivo vrijeme – kakvo je u većini krajeva bilo u nedjelju – i dalje će prevladavati u većem dijelu zemlje. Češća i obilnija kiša padat će samo na riječkom području i u gorskim krajevima, a u ostatku zemlje bit će pravo promjenjivo proljeće. U drugom dijelu dana u Slavoniji, Baranji i na južnom Jadranu mogući su i grmljavinski pljuskovi, a stabilnije vrijeme očekuje se sredinom tjedna.

Ujutro će najoblačnije i najkišovitije biti na riječkom području te u Lici i Gorskom kotaru. U ostalim područjima malo će kiše pasti rano ujutro, a ostatak će dana uglavnom biti sunčano. Nastavit će puhati umjeren do jak jugozapadnjak i jugo zbog čega će i dalje ostati toplo – već će ujutro temperatura iznositi oko 10 stupnjeva na kopnu i do 14 stupnjeva na Jadranu.

U središnjoj Hrvatskoj padat će povremeni, lokalni pljuskovi. Bit će i duljih sunčanih razdoblja, a puhat će – kao i prethodnih dana – umjeren do jak jugozapadnjak. Najviša temperatura iznosit će između 15 i 18 stupnjeva.

U istočnim krajevima, pogotovo na krajnjem istoku, u drugom dijelu dana moguća je i grmljavina. Promjenjivo proljetno vrijeme pratit će i dalje umjeren do jak jugozapadni vjetar, a temperatura će se popeti i do 20 stupnjeva.

Najviše oblaka i kiše bit će na riječkom području te u Gorskom kotaru, ali povremenih pljuskova bit će i u Lici te na cijelom sjevernom Jadranu. Puhat će umjereno jugo, a uz obalu i u gorju umjeren do jak jugozapadnjak.

Vrijeme na južnom dijelu Jadrana također će biti promjenjivo s lokalnim pljuskovima i mogućom grmljavinom. Puhat će umjereno do jako jugo, a uz obalu jugozapadnjak. Temperatura, koja će iznositi do 18 stupnjeva, neće se previše mijenjati.

Povremene kiše, koje neće biti ni jake ni obilne, na kopnu će padati u utorak i srijedu, nakon čega slijedi malo stabilniji period. Na Jadranu će također u utorak i srijedu još padati povremeni pljuskovi, uz umjereno jugo koje će u četvrtak pojačati na jako. Temperatura se neće mnogo mijenjati.

Nova promjena za vikend i početkom idućeg tjedna

Dugoročna prognoza, međutim, kaže da će za vikend doći do nove promjene vremena i značajnog pada temperatura. DHMZ predviđa poprilične minuse u središnjoj Hrvatskoj za vikend, no Norveški meteorološki institut, poznat po jednim od najpreciznijih prognoza, za vikend ipak ne predviđa nove minuse, ali zato najavljuje osjetno zahlađenje.

DHMZ tako predviđa za subotu dnevnu temperaturu od 5 stupnjeva (-5 stupnjeva ujutro), dok Norvežani predviđaju 8 stupnjeva (6 stupnjeva ujutro) primjerice u Zagrebu. DHMZ za nedjelju predviđa dnevnu temperaturu od -4 stupnjeva (-7 stupnjeva ujutro), dok Norvežani ne predviđaju minuse, već 4 stupnja preko dana (3 stupnja ujutro), uz umjerenu do jaku kišu, nasuprot novog snijega koje prognozira DHMZ.

Ipak, dugoročna prognoza Norveškog meteorološkog instituta ipak predviđa jutarnje minuse u prvoj polovici idućeg tjedna, a trebali bi se kretati između -2 i -3 stupnja Celzija. Dnevne temperature za prvu polovicu idućeg tjedna, međutim, trebale bi i dalje biti u plusu, a kretati će se između 2 i 5 stupnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr