Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad se usporede brojke...

Je li žičara za Zagrepčane zaista besplatna? Ako zvuči predobro da bi bilo istinito, to je zato što jest

Aktualno Galerija Ljiljana, Zagreb Ljiljana, Zagreb Foto: DNEVNIK.hr Domgaoj Zeba, glasnogovornik ZET-a Domgaoj Zeba, glasnogovornik ZET-a Foto: DNEVNIK.hr Besplatna žičara - 1 Besplatna žičara - 1 Foto: DNEVNIK.hr Besplatna žičara - 2 Besplatna žičara - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Besplatna žičara - 3 Galerija 1/7 >>
Tko ne voli trčati ili pješačiti, primjerice na vrh Sljemena, može od subote 4. svibnja besplatno sljemenskom žičarom – inače najskuplje plaćena žičara u Europi. Je li doista besplatna, izračunala je reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Do vrha Sljemena žičarom od subote 4. svibnja Zagrepčani mogu potpuno besplatno.

Na šalteru je dovoljno pokazati osobnu, ali može se koristiti i pretplatna karta ZET-a, čiji je glasnogovornik Domagoj Zeba objasnio: "Oni građani koji imaju pretplatnu kartu ZET-a ili imaju mobilnu aplikaciju, na našem prodajnom mjestu predat će im se kupon za besplatno korištenje žičare."

Dosad je cijena bila 5,31 eura u jednom smjeru ili 9,40 eura povratna karta pa je besplatna karta velika ušteda. Ako zvuči predobro da bi bilo istinito, to je zato što jest.

Pročitajte i ovo Besplatna sljemenska žičara - 1 Svi na Sljeme Zagrepčani napokon dočekali i taj dan: "Odlična inicijativa, ali ne bi bilo loše još nešto"

Troškovi održavanja, a tu je još i otplata kredita. Na godinu građani grada Zagreba žičaru plaćaju 12,5 milijuna eura što znači da bi se baš svaki građanin grada Zagreba trebao na godinu triput provozati u jednom smjeru kako bi žičara zaista postala besplatna, odnosno trebala bi imati više od dva milijuna vožnji na godinu da bi bila isplativa.

Daleko je to od prometa koji zapravo ostvaruje, prošle godine prodalo se 200.000 karata.

"Ulaznice su samo milijun i 300, mislim samo, to je samo desetina tog iznosa. i činilo nam se fer budući da građani grada Zagreba ionako kroz proračun plaćaju da im damo besplatnu kartu", kazao je zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet.

Pročitajte i ovo Bojan Hajdin, predsjednik Udruge paraplegičara i tetraplegičara Wings for life Sve je spremno za spektakl u Zadru: "Događajima poput ovoga budi se svijest o osobama s invaliditetom"

Oni s adresom izvan Zagreba i dalje plaćaju kartu. Povratna je 10 eura. No do vrha bi se autima mogao ograničiti put.

Prošle godine na Sljemenu je bilo 150.000 automobila - za Grad previše, a Korlaet kaže: Ništa neće biti preko noći, građani će biti pravovremeno obavješteni, ali da, planiramo ograničiti kolni pristup, recimo do kraja godine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene