Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osnivanje prve antifašističke postrojbe

Plenković i Jandroković čestitali Dan antifašističke borbe

Andrej Plenković (Foto: AFP)
Andrej Plenković (Foto: AFP) Foto: Afp
Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana antifašističke borbe.

"Obilježavajući 22. lipnja prisjećamo se dana kada je 1941. godine u Hrvatskoj, u šumi Brezovica pokraj Siska, osnovana prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo" Gordan Jandroković u ime sabora Jandroković čestitao Dan antifašističke borbe: "Postajemo svjesniji važnosti očuvanja mira, demokracije i slobode"

Svoj doprinos pobjedi nad nacizmom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu, koja je bila preduvjet za izgradnju današnje demokratske i ujedinjene Europe, dali su brojni hrvatski antifašisti, kojih se danas prisjećamo.

Uspostavom samostalne, slobodne i demokratske Hrvatske, pobjedom u Domovinskom ratu te punopravnim članstvom u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji postali smo ravnopravnim sudionikom izgradnje zajedničke europske budućnosti, kao i očuvanja univerzalnih vrijednosti mira, slobode i ljudskih prava.

U ime hrvatske Vlade i osobno, svim hrvatskim građankama i građanima, čestitam Dan antifašističke borbe."

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković također je uputio je čestitku u povodu Dana antifašističke borbe u ime Hrvatskog sabora i osobno ime te istaknuo kako su vrijednosti antifašizma u temeljima samostalne i suverene Hrvatske.

"Dan antifašističke borbe obilježavamo u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Osnivanjem prvog oružanog antifašističkog odreda u Drugom svjetskom ratu, Hrvatska je dala veliki doprinos otporu i borbi protiv fašizma u tada porobljenoj Europi. Vrijednosti tog hrvatskoga doprinosa ugrađene su u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske, a Hrvatski sabor donio je 2005. godine Deklaraciju o antifašizmu", podsjetio je Jandroković.

Predsjednik Sabora u čestitki građankama i građanima Republike Hrvatske istaknuo je kako današnja Republika Hrvatska, nastala u Domovinskom ratu, u potpunosti dijeli opredjeljenja suvremene demokratske Europe, u kojoj je antifašizam jedna od povijesnih stečevina te se snažno zalaže za osnaživanje europskih vrijednosti - mira, slobode, demokracije, pluralizma, vladavine prava, poštovanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, nediskriminacije, tolerancije, pravde, solidarnosti i jednakosti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene