Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jakovina i Plišić obišli radove na kanalu Kupa - Korana; ne očekuju poplavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Tihomir Jakovina i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić obišli su u srijedu gradilište na rasteretnom kanalu Kupa -Korana i poručili da je to područje sada spremnije za vodeni val, ali da, s obzirom na prognozu vodostaja, ne očekuju poplavu.

Rasteretni kanal Kupa -Korana dodatno će ublažiti moguće posljedice, ali najnovije prognoze i projekcije govore da nećemo imati ni blizu veliku vodu kao prošle godine, vodostaj Kupe će biti čak i metar niži, kada je bila velika poplava, rekao je Jakovina novinarima u Gornjem Mekušju, gdje teški građevinski strojevi užurbano rade.

Pročitajte i ovo Dunav Nema ugroze za stanovnike Vrhunac vodenog vala Dunava tek se očekuje: Vodostaj će značajno porasti Slika nije dostupna Poplave u Hrvatskoj VELIKA GALERIJA Oštećen je nasip: Uvedene izvanredne mjere obrane od poplava

Prema prognozi Hrvatskih voda, očekivani maksimalni vodostaj bit će u jutarnjim satima u petak za Kupu +748 centimetara i Koranu+733, a prošlogodišnji su rekordni vodostaji bili 844 odnosno i 845 centimetara.

U Karlovcu se noćas neće spavati: Očekuje li se izlijevanje rijeka?

Na pitanje novinara ne radi se taj prokop u zadnji čas, Jakovina je rekao da se u obranu od poplava u Karlovačkoj županiji u protekle četiri godine uložilo 105 milijuna kuna, a u cijeloj Hrvatskoj gotovo 3,5 milijardi kuna, i to za izgradnju i za održavanje postojećih objekata za zaštitu od štetnog djelovanja voda.

"Ovi radovi samo su nastavak radova na izgradnji nasipa u Mekušju, koji je završen ovog ljeta. Ne treba raditi paniku i zarađivati jeftine političke poene u kampanji na nečem što su redovne aktivnosti za loše hidrološke prilike, a koje bi trebale za četiri godine biti završene i zaštititi trajno Karlovac od poplava", rekao je Jakovina.

Najavio je da će se uz četiri tisuće kilometara postojećih nasipa graditi i novi, te da je do 2022. godine definirana lista od 35 velikih i složenih projekata diljem Hrvatske, među kojima je i Karlovac s 25 kilometara novih nasipa.

'S vodama je u zadnje vrijeme uvijek disbalans'

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao je da je stanje vodotokova danas takvo, da spremnije dočekuje vodni val na Kupi i Korani - završen je nasip u Mekušju u duljini od 4,3 kilometra. Dugoročno, slijedi završetak karlovačkog sustava obrane od poplava i za prigradska naselja, koja su sada nebranjena, rekao je.

UPOZORENJE! Karlovcu prijete rekordne poplave

To su pregrada Brodarci za preusmjeravanja što više vode Kupe uzvodno od Karlovca u postojeći Kanal Kupa-Kupa, oko 25 kilometara novih nasipa i ovaj odteretni kanal Korana-Kupa, rekao i Plišić i objasnio da će prokop u slučaju ektremno visokog vodostaja Korane omogućiti već sada da se ona prelije u Kupu, ako Kupa bude niža, što će spasiti prigradska naselja od poplava.

Plišić je naglasio kako je vlada premijera Zorana Milanovića osigurala da se u Europskim fondovima mogu koristiti bespovratna sredstva. Konkretno za grad Karlovac to će biti oko 350 milijuna kuna, a za cijelu Hrvatsku u idućih sedam godina oko tri milijarde kuna, rekao je.

S vodama je u zadnje vrijeme uvijek disbalans, kazao je Plišić, ljeti sve presuši, onda je ima previše, pa se sve to mora regulirati i zato radimo akumulacije, neke služe za vodoopskrbu, neke za navodnjavanje, a neke za obranu od poplave. Zato Europskoj uniji prijavljujemo šest novih projekata: Karlovac, Dolina Neretve, Plitvica-Bednja, Savski nasipi do Županje, Rijeka i Gorski Kotar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene