Izložba suvremenoga hrvatskog slikara Zlatana Vehabovića "Tamno bijela zemlja", postavljena u sklopu ciklusa site-specific izložbi, predstavljena je novinarima u četvrtak u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Galerija Izložba Zlatana Vehabovića u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) - 10 Izložba Zlatana Vehabovića u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) - 9 Izložba Zlatana Vehabovića u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) - 8 +7 Izložba Zlatana Vehabovića u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) - 7

Zlatan Vehabović istaknuo je kako je uzbudljivo i zabavno testirati sebe i vidjeti možeš li iznijeti veliki projekt. "Sve moje izložbe do sada bile su antiteze velikih projekata, i načini kako bih ih radio, i načini kako bih ih primarno koncipirao", rekao je dodavši kako je to uvijek bila neka njegova, krajnje intimistička i osobna metodologija na djelu, gdje bi svaku stvar revidirao u vrlo kratkim intervalima. 

Vezani članci Vandali uništili izložbu na Bundeku - 1 Vandali na Bundeku: "Upravo sam prošetala i s tugom naišla na ove prizore'' Tomislav Tomašević na izložbi Murtić 100 Tomašević sa svojim zamjenicima posjetio izložbu Murtić 100, do kraja tjedna možete je pogledati i vi

Naglasio je kako je uglavnom nastajala jedna po jedna njegova slika te dodao kako je svaka imala svoje vrijeme i nastajala u nekoj svojoj vremenskoj jedinici.

"Dugo sam tako slikao, a u smislu koncipiranja, iz ove današnje perspektive mi se čini da je sve bilo pod nekim labavim kišobranom primarne ideje i onda bih išao raditi jednu po jednu stvar", napomenuo je.

Ocijenio je da je u svijetu umjetnosti zanemarena činjenica koliko je iskustvo života teško prenijeti u umjetnost i k tome biti autentičan. "Živimo u vremenu u kome je prag za pristup tom klubu, nazovimo to umjetničkom scenom, iznimno nizak", rekao je dodavši kako smatra da je razlog tome poprilično banalan.

Izložba Zlatana Vehabovića u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) - 10 Izložba Zlatana Vehabovića u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) - 6 Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Istaknuo je kako je umjetnost krajnje raznolik teren koji pod kišobranom tog termina objedinjuje toliko međusobno različitih izraza. Time dolazimo, naglasio je, do jednostavne činjenice da nisu svi publika za sve, pratimo uske niše svojih interesa i ne dovodimo u pitanje ljude i prakse izvan te sfere.

Izložba se u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvara večeras i ostaje otvorena do 2. rujna.

Glavni je kustos izložbe Branko Franceschi.

Izložba Zlatana Vehabovića u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) - 10 Izložba Zlatana Vehabovića u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zlatan Vehabović rođen je 1982. u Banjoj Luci. U Zagrebu je 2000. godine završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Školovanje nastavlja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je 2006. godine diplomirao slikarstvo u klasi prof. Zlatka Kesera. Iste godine dodijeljena mu je nagrada za najbolji diplomski rad.

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine upisuje poslijediplomski doktorski studij slikarstva, a od 2016. godine na istoj instituciji radi kao asistent na Slikarskom odsjeku. Od 2006. izlagao je na desetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i sudjelovao u preko četrdeset skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Za svoj rad primio je brojne nagrade i priznanja.  (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju