Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedosljedna država

Izigrani: Doznajte kako i zašto su prevareni popisivači stanovništva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogledajte sada priču koja je pravi primjer nedosljednosti države! S jedne strane država je propustila naplatiti 51 milijardu kuna poreza, a s druge strane svoje je porezne interese jako dobro zaštitila od popisivača stanovništva.

Čak 18 tisuća ljudi koji su lani radili na popisu - nemaju pravo na povrat poreza. Nikada nisu potpisali nikakve ugovore, a posebni zakon propisao je da za njih povrata poreza nema. Popisivačima to nitko nije rekao, zakon su rijetki čitali. Tek im je kraj predaje poreznih prijava rasvijetlio situaciju. Danas kažu, kad se sve zbroji, popis im je donio samo štetu.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

>> Porez do sada prijavilo 316.514 građana

Za posao popisivača stanovništva čekalo se u dugim redovima. Oni koji su dočekali dobili su posao nakon mnogo vremena. Među petnaest tisuća sretnika bila je i Vanda Šterle. 'Tada mi je bilo bitno da bilo što radim zbog novaca, zato što sam na zavodu, nezaposlena i svaki novac je dobrodošao', rekla nam je Vanda Šterle iz Osijeka.

Pozvonili su na sva vrata u Hrvatskoj, za to su plaćeni, ali ugovor da taj posao rade nikada nisu potpisali. 'Nakon obuke smo dali samo OIB-e i brojeve tekućeg računa i to je bilo to', pojasnila je Vanda. U Zavodu za statistiku kažu da, zbog velikog broja ljudi, nisu bili dužni sklopiti ugovore u pisanom obliku. I usmeni ugovor državi je bio dovoljan da popisivače briše iz evidencije nezaposlenih. Kao i njihova prava za pomoć pri zapošljavanju.

'Znam kolegicu kojoj se to dogodilo. Taj jedan mjesec joj je ubio nadu za otvaranje obrta jer je trebala biti godinu dana na birou bez prekida', ističe Vanda. Priznaje i Vanda, trebali su biti oprezniji. 'Čovjek baš ni ne razmišlja dovoljno u tom trenutku', priznaje Vanda. Dovoljno je razmišljala država koja za popisivače stanovništva nije htjela platiti porez. To su i regulirali posebnim zakonom.

Popisivačima i kontrolorima pripada naknada koja se ne smatra primitkom tih osoba od kojeg se utvrđuje dohodak prema Zakonu o porezu na dohodak, stajalo je u Zakonu o popisu stanovništva. Da država ne plaća porez na rad popisivača stanovništva Vanda nije znala. Sporni zakon nije ni čitala. 'O tom nije bilo riječi, nitko nam nije to govorio', rekla je Vanda.

Nisu rekli tada, a ne žele ni sada. Nitko od nadležnih za to pitanje iz bivše vlade nije htio komentirati zašto su zakonom propisali da se za rad popisivača porez ne treba platiti. Ljude koji su odradili posao za državu time su ostavili i bez prava na povrat poreza.

Inače, više od 85 milijuna kuna potrošeno je na popis stanovništva. Čuvaju li se podaci doista u vojarni u Jastrebarskom za koju neki tvrde kako je sve samo ne primjerena za skladištenje takvih podataka? Na poziv gledateljice odgovor na to pitanje istražila je ekipa Provjerenog. Što su otkrili, pročitajte OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene