Koliko zastupnika u Europski parlament i na koji način biramo, koliko će im trajati mandat, ali i za koliku će plaću?

Galerija


Nakon duge kampanje, u nedjelju 26. svibnja, Hrvatska izlazi na birališta. I bira zastupnike za Europski parlament. Birat ćemo ih ukupno 12.

Vezani članci Ivica Puljak (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Puljak: Dosadašnji europarlamentarci nisu dovoljno zastupali Hrvatsku i Europu kakvu želimo Neovisni za Hrvatsku (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Neovisni za Hrvatsku: Bez izlaska na izbore ne može se ostvariti demokratska volja

Hrvatska će biti jedna izborna jedinica, a birače će na biračkim mjestima dočekati - plahta. Golemi glasački list s imenima svih kandidata koji žele ići u Europski parlament.

Glasujemo preferencijalno, a to znači da je nekoliko načina na koje možemo dati glas, a da naš listić bude ispravan.

Pravilno se glasuje da se zaokruži samo kandidat, a drugi način je samo lista. Treći je način da zaokružimo i jedno i drugo. Dakle, jednu listu i jednog kandidata, s te liste.

Odabranih 12 zastupnika, bit će dio od njih 705, koliko će ih u parlamentu ostati, nakon što je Velika Britanija odlučila otići iz Unije.

Ondje su zastupnici podijeljeni u političke grupacije, a ne po zemljama iz kojih dolaze. Trenutačno ih je 9, a najveće su Europska pučka stranka i Socijalisti i demokrati. Inače, da bi se formirala politička grupa u parlamentu ili klub, potrebno je najmanje 25 zastupnika.

Zastupnici rade u Strasbourgu i Bruxellesu, i za svoj rad - izdašno su plaćeni. Prosječna plaća europarlamentarca iznosi 8757 eura. Nakon oporezivanja u Belgiji i Hrvatskoj, ostane im oko 4400 eura.

Dobiju i dnevnice od 300 eura. A za svaku godinu mandata - na mirovinu ide dodatak od 200 eura bruto.

4500 eura na mjesec imaju i za troškove ureda, a proračun za plaće asistenata iznosi oko 25 000 eura. Svakako zvuči primamljivo, a ni posao asistenta - nije loš.

Izbori za Europski parlament: Korisne informacije za glasanje
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr