Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni posao asistenta nije loš

Plaće, dnevnice, dodaci... Doznajte što sve čeka zastupnike koji osvoje mjesto u Europskom parlamentu

Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr)
Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Koliko zastupnika u Europski parlament i na koji način biramo, koliko će im trajati mandat, ali i za koliku će plaću?

Nakon duge kampanje, u nedjelju 26. svibnja, Hrvatska izlazi na birališta. I bira zastupnike za Europski parlament. Birat ćemo ih ukupno 12.

Pročitajte i ovo Videozid Vjekoslava Đaića o glasanju na izborima za Europski parlament (Foto: Dnevnik.hr) - 2 stroga pravila Europski izbori: U nekim se članicama neizlazak na izbore kažnjava s čak 1000 eura Tonino Picula, kandidat SDP-a na izborima za Europski parlament (Foto: Dnevnik.hr) Europski izbori Picula: ''Otvorilo nam se 10 i pol milijardi eura, više od pola godišnjeg proračuna Republike Hrvatske''

Hrvatska će biti jedna izborna jedinica, a birače će na biračkim mjestima dočekati - plahta. Golemi glasački list s imenima svih kandidata koji žele ići u Europski parlament.

Glasujemo preferencijalno, a to znači da je nekoliko načina na koje možemo dati glas, a da naš listić bude ispravan.

Pravilno se glasuje da se zaokruži samo kandidat, a drugi način je samo lista. Treći je način da zaokružimo i jedno i drugo. Dakle, jednu listu i jednog kandidata, s te liste.

Odabranih 12 zastupnika, bit će dio od njih 705, koliko će ih u parlamentu ostati, nakon što je Velika Britanija odlučila otići iz Unije.

Ondje su zastupnici podijeljeni u političke grupacije, a ne po zemljama iz kojih dolaze. Trenutačno ih je 9, a najveće su Europska pučka stranka i Socijalisti i demokrati. Inače, da bi se formirala politička grupa u parlamentu ili klub, potrebno je najmanje 25 zastupnika.

Zastupnici rade u Strasbourgu i Bruxellesu, i za svoj rad - izdašno su plaćeni. Prosječna plaća europarlamentarca iznosi 8757 eura. Nakon oporezivanja u Belgiji i Hrvatskoj, ostane im oko 4400 eura.

Dobiju i dnevnice od 300 eura. A za svaku godinu mandata - na mirovinu ide dodatak od 200 eura bruto.

4500 eura na mjesec imaju i za troškove ureda, a proračun za plaće asistenata iznosi oko 25 000 eura. Svakako zvuči primamljivo, a ni posao asistenta - nije loš.

Izbori za Europski parlament: Korisne informacije za glasanje
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene