Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manje ih je nego 2020.

Poznat je broj biračkih mjesta na parlamentarnim izborima: Glasači će moći glasati diljem svijeta, ali ne i u ove četiri zemlje...

Poznat broj biračkih mjesta
Poznat broj biračkih mjesta Foto: Getty Images
Na parlamentarnim izborima 2024. godine bit će otvorena 6884 biračka mjesta, što je za stotinjak mjesta manje nego prije četiri godine. Birači neće moći glasati u Finskoj, Japanu, Izraelu i Ukrajini.

Na parlamentarnim travanjskim izborima hrvatski će birači svoje pravo moći ostvariti na 6.884 biračka mjesta, što je za 115 biračkih mjesta manje u odnosu na izbore iz srpnja 2020.

U brojci od tih 115 mjesta, dva su biračka mjesta u inozemstvu, ostali u Hrvatskoj.

Određivanje biračkih mjesta u Hrvatskoj nije u nadležnosti Državnog izbornog povjerenstva (DIP), nego izbornih povjerenstava izbornih jedinica koja su se, vjerojatno, na sugestije općinskih i gradskih povjerenstava, odlučila smanjiti njihov broj, vodeći pritom računa da ne zakinu birače u pogledu dostupnosti biračkog mjesta, kažu u DIP-u.

U deset jedinica u Hrvatskoj, na izbornu srijedu bit će otvoreno 6544 biračkih mjesta, najviše ih je u 2. (854) i 7. izbornoj jedinici (825), najmanje (365) u 1. izbornoj jedinici.

Privremeno upisani birači u Hrvatskoj će glasati na 102 posebna biračka mjesta, birači u ustanovama socijalne skrbi na 91, zatvorenici na 28, pomorci na 15 te birači u Oružanim snagama RH na dva posebna biračka mjesta.

Neće se glasati u Ukrajini, Izraelu, Finskoj i Japanu

U inozemstvu, odnosno u 11. izbornoj jedinici koju praktično čini cijeli svijet, određeno je 110 biračkih mjesta, dva manje nego 2020., a glasat će se u 41 državi, isto kao i 2020., no popis država ponešto je drukčiji.

Za razliku od izbora 2020. na travanjskim se izborima neće glasati u Finskoj, Japanu, Izraelu i Ukrajini, no glasat će se u Čileu, Indoneziji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Južnoafričkoj Republici.

Iz DIP-a objašnjavaju kako biračka mjesta u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništva (DKP) određuju u suradnji s Povjerenstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova za pripremu i koordinaciju parlamentarnih izbora, uzimajući u obzir zaprimljene ocjene o mogućnosti organizacije biračkih mjesta u pojedinim DKP-ovima.

Pročitajte i ovo Slaven Hojski, Državno izborno povjerenstvo 5 šlepera papira Krenulo tiskanje glasačkih listića, evo koliko će koštati i kada će biti spremni

Na načelnoj razini, kod određivanja biračkih mjesta u inozemstvu uzima se u obzir npr. sigurnosna situacija u zemlji primateljici, osiguranje minimalnih uvjeta za imenovanje i rad biračkih odbora, mogućnost osiguravanja tajnosti glasanja i sl., objašnjava DIP.

U inozemstvu se glasa dva dana, bira se troje zastupnika

Dijaspora, to jest hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, glasat će dva dana, u utorak, 16. i u srijedu, 17. travnja, a izabrat će tri od ukupno 151 saborskog zastupnika.

Od 110 biračkih mjesta, 43 su u Bosni i Hercegovini, dva manje nego 2020., a novost je da će se uz šest dosadašnjih gradova, moći glasati i u Orašju, gdje će biti otvorena četiri biračka mjesta.

Najviše biračkih mjesta je u Mostaru, ukupno 22, dva više nego prije četiri godine i uz Livno, to je jedini grad gdje broj mjesta nije smanjivan.

U odnosu na prije četiri godine, u Vitezu će ih, umjesto deset, biti pet, u Sarajevu četiri umjesto šest, u Tuzli dva, umjesto tri, u Banja Luci jedno, umjesto dva, dok će u Livnu biti četiri biračka mjesta kao i 2020. Kod određivanja broja biračkih mjesta u BIH, slijedili smo preporuke navedenog Povjerenstva MVP-a koje je ocijenilo da se predloženim brojem biračkih mjesta i načinom rasporeda birača mogu zadovoljiti potrebe birača, naveli su iz DIP-a.

Po jedno biračko mjesto više u Njemačkoj i Srbiji

U Njemačkoj će na izborne dane biti otvoreno 12 biračkih mjesta, jedno više nego 2020. godine. Po tri će biti otvorena u generalnim konzulatima u Münchenu i Stuttgartu (2020. bila su otvorena po dva), po dva u generalnom konzulatu u Frankfurtu i u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu (isto kao i 2020.), te po jedno u konzulatima u Hamburgu i u Düsseldorfu (2020. otvorena su bila dva).

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Koja je uloga promatrača na parlamentarnim izborima?

Po četiri biračka mjesta bit će otvorena u SAD-u i u Australiji, u veleposlanstvima u Washingtonu i Canberri te u generalnim konzulatima u New Yorku, Los Angelesu i Chicagu, odnosno u Sydneyju, Melbourneu i Perthu.

Po tri su biračka mjesta određena su za Italiju (u Rimu te u Trstu i Milanu) i za Srbiju (jedno u Beogradu, dva u Subotici) u kojoj se prije 2020. glasalo na dva biračka mjesta.

Po dva biračka mjesta su u Crnoj Gori (u Podgorici i Kotoru), u Austriji (oba u veleposlanstvu u Beču), u Mađarskoj (u Budimpešti i Pečuhu), Švicarskoj ( Bern i Zurich) te u Kanadi (u Ottawi i Mississaugi).

U svim ostalim državama bit će otvoreno po jedno biračko mjesto, primjerice, u Danskoj, Čileu, Indoneziji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kini, Rusiji itd.

Glasanje u inozemstvu

Na biračkim mjestima u inozemstvu mogu glasati birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji su se privremeno upisali za glasanje na biračkom mjestu u inozemstvu ili koji su ishodili potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta (tzv. žuta potvrda).

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj mogu glasati na biračkim mjestima u inozemstvu ako su aktivno registrirani po službenoj dužnosti za to biračko mjesto jer imaju e-osobnu iskaznicu s adresom u inozemstvu ili koji su se na svoj zahtjev aktivno registrirali.

Ako birač koji nema prebivalište u Hrvatskoj nije aktivno registriran, na dan glasanja može tražiti potvrdu za glasanje (tzv. bijelu potvrdu) kojom će dokazati svoje biračko pravo, podsjeća DIP.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene