Obavijesti Video Pretražite Navigacija
5 šlepera papira

Krenulo tiskanje glasačkih listića, evo koliko će koštati i kada će biti spremni

Aktualno Galerija Slaven Hojski, Državno izborno povjerenstvo Slaven Hojski, Državno izborno povjerenstvo Foto: Vijesti u 17 Tiskanje glasačkih listića - 3 Tiskanje glasačkih listića - 3 Foto: Vijesti u 17 Tiskanje glasačkih listića - 2 Tiskanje glasačkih listića - 2 Foto: Vijesti u 17 +0 Tiskanje glasačkih listića - 1 Galerija 1/4 >>
U Narodnim novinama počelo je tiskanje glasačkih listića za parlamentarne izbore. Bit će ih ukupno 3 milijuna i 550 tisuća. Trošak po listiću je 15 centi.

Strojevi rade punom parom, tiskaju se glasački listići, pripremaju se glasačke kutije, paravani i oglasi za biračka mjesta. 

"Listići su počeli tiskati tijekom današnjeg dana, očekujemo da će do kraja idućeg tjedna, negdje u petak biti sve gotovo, ali naravno distribucija će krenuti ranije. Mi ćemo već sutra to sve dostaviti Ministarstvu vanjskih poslova vezano uz ove udaljenije destinacije - Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Australija, kako bi već krajem sutrašnjeg dana krenula ta dostava. Početkom idućeg tjedna ide na ostale europske destinacije, ali i u najudaljenije Hrvatske izborne jedinice, mislim na 10., 4. i 5. Sredinom tjedna će biti materijali već i u gradu Zagrebu jer ima izuzetno puno biračkih mjesta i onda ćemo se približavati sve više glavnom gradu s dostavom svih tih materijala i očekujem da će idući vikend najkasnije u nedjelju biti sve u općinskim i gradskim izbornim povjerenstvima spremno za distribuciju prema biračkim odborima", objasnio je Slaven Hojski iz Državnog izbornog povjerenstva.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Strepe zbog dijalize HZZO dobio očitovanje bolnica i poliklinike, a teški bolesnik odgovorio Berošu: "Još ne znamo što će biti s nama, a ne bi bilo dobro da nas sele po bolnicama"

Kako pravilno glasati?

"Na ovim izborima imate pravo glasati za listu, ali možete iskoristiti i svoj preferirani glas. Najjednostavnije je da glasate za listu kojoj hoćete dati glas i na toj listi zaokružite jedno ime i prezime od 14 ponuđenih kojima želite dati preferirani glas. Nemojte glasati za jednu listu, a davati preferirani glas nekoj osobi s druge liste jer će u tom slučaju vaš glas važiti samo za listu", objasnio je proces Hojski i dodao da će za parlamentarne izbore biti utrošeno oko 100 tona papira, ili kako se kolokvijalno kaže - pet šlepera papira, za sve što rade Narodne novine.

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov U Subotici i Beogradu DHSV pozvao Hrvate u Srbiji da izađu na izbore: "Ovo je jedan od načina da podržimo one koji su imali sluha za naše potrebe"

Ukupan trošak?

Ukupan trošak ovoga svega što smo danas ovdje vidjeli zajedno s glasačkim kutijama je 748 tisuća eura.

Listići će se posebno nadzirati, a uz serijski bor bit će posebnih oznaka tako da mjesta za malverzacije neće biti.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene