Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NE MOŽE SHVATITI PREMIJERA

'Nismo radili sami, nalog za prihvatni centar na Prevlaci je poslao DUZS'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je premijer Milanović rekao da neće biti prihvata izbjeglica u Dubrovačkom primorju, oglasio se glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović. No nakon njegove izjave uslijedio je - obrat.

'Pripremni radovi na prihvatnom centru za izbjeglice na Prevlaci rađeni su po nalogu ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadrana Perinića, mi nismo ušli u taj projekt samoinicijativno', rekao je u ponedjeljak u Dubrovniku glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović reagirajući na izjave premijera Milanovića o tome kako 'neće biti prihvata izbjeglica u Dubrovačkom primorju'.

Cvjetinović je istaknuo kako ne može shvatiti premijera Zorana Milanovića koji je ustvrdio kako su 'priče o ulasku migranata u Dubrovačko primorje podvala onih koji šire paniku pred izbore priželjkujući da se to dogodi', kada je nalog za mobilizaciju i radove stigao od DUZS-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cerar o Hrvatskoj: 'Od članice Europske unije očekivao bih drukčije ponašanje' Slika nije dostupna Milanović o zidu: 'To ne želimo raditi, to može svaka budala napraviti. To je ružno, to je krivo'

'HDZ-ov program je dolina suza, bolni rezovi i to je jedna žicoljubna koalicija. Vole žicu'

''Do radova je došlo nakon što je prvo održan sastanak na temu eventualnog prolaska izbjeglica kroz našu županiju na inicijativu Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, a potom je održan sastanak Stožera gdje smo razmatrali sve aspekte. Već dan nakon došao je Jadran Perinić i s predstavnicima nadležnih institucija obišao Prevlaku. Potom je uslijedio nalog DUZS-a i radovi su počeli prošli petak'', rekao je Cvjetinović, te ustvrdio kako je Prevlaka državni teritorij.

''Upravo zato mi ni ne možemo ništa raditi tamo samoinicijativno. Pripremali smo se za dolazak izbjeglica, ali se nadamo da neće doći već da će svoju sreću potražiti uhodanim koridorom kojim se već kreću'', rekao je Cvjetinović.

'Što znači vojska na granicama? Pa ne znači da moraju pucati! Uskoro ćemo mi postati žrtve'


Nakon izjave glasnogovornika DUZS-a Cvjetinovića uslijedio je obrat - ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić tvrdi da osobno ne poznaje glasnogovornika koji tvrdi da su upravo po nalogu Perinića započeli pripremni radovi ma Prevlaci.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) naložila da se državni kapaciteti i objekti na Prevlaci dovedu u osnovnu komunalnu pripremu za slučaj potrebe, ali to po riječima ravnatelja te ustanove Jadrana Perinića ne mora biti nužno namijenjeno za prihvatni centar za potrebe zbrinjavanja izbjeglica.

Perinić je to izjavio odgovarajući na upit Hine nakon što je premijer Zoran Milanović ranije u ponedjeljak ustvrdio da na Dubrovačkom primorju neće biti prihvatnog centra za izbjeglice, te da je priča s ulaskom migranata u Dubrovačko primorje "podvala onih koji šire paniku u Hrvatskoj.

Ravnatelj DUZS-a kaže kako je dao nalog da se komunalna poduzeća, operativne snage civilne zaštite i sustava za zaštitu i spašavanje, državni kapaciteti i objekti na Prevlaci dovedu u osnovnu komunalnu pripremu, ali to nužno ne znači da će služiti za prihvat izbjeglica.

Perinić je dodao kako osobno niti ne poznaje glasnogovornika Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Gorana Cvjetinovića, koji je izjavio da se pripremni radovi na prihvatnom centru za izbjeglice na Prevlaci rađeni su po nalogu ravnatelja DUZS-a.

Inače, apel Vladi da zbog potencijalne štete turizmu ne dopusti eventualni prolazak izbjeglica kroz Dubrovačko-neretvansku županiju uputio je prošli petak župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, a s njime se složio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je upozorio da bi izgradnja prihvatnog centra za izbjeglice na Prevlaci mogla ugroziti turizam u Dalmaciji te poručio da Hrvatska u jednom trenutku "mora reći stop" da ne bi postala humanitarni problem Europe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene