Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O 'podvalama'

'HDZ-ov program je dolina suza, bolni rezovi i to je jedna žicoljubna koalicija. Vole žicu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović otvorio je Biocentar – inkubacijski centar za bio-znanost i tehnologiju u prostorima znanstveno-sveučilišnog kampusa Borongaj. Pritom je odgovarao i na novinarska pitanja o aktualnoj problematici s migrantima u Hrvatskoj.

'Priča o ulasku migranata na dubrovačko primorje je podvala onih koji šire paniku. Prihvatnog centra na jugu nema i neće ga biti, to garantiram. Vrata su otvorena na sjeveru. Poruka UNHCR-u je da ljude ne šalje južnom rutom. To bi bilo mrcvarenje, morali bi prijeći više granica, preko planina', izjavio je premijer Zoran Milanović.

Nema više 'kako ćaća kaže'

Mrcvarenje izbjeglica

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cerar o Hrvatskoj: 'Od članice Europske unije očekivao bih drukčije ponašanje' Slika nije dostupna Milanović o zidu: 'To ne želimo raditi, to može svaka budala napraviti. To je ružno, to je krivo'

UNHCR-u koji, kako je rekao, "ipak vodi te ljude (izbjeglice)" poručio je da to ne radi. "U tom slučaju to bi bilo mrcvarenje tih ljudi, morali bi proći preko više granica, preko planina", rekao je Milanović ističući da Hrvatska ima pravo reći - naša su vrata otvorena, ali gdje mi kažemo, a to je na sjeveru.

"Dolje u Dubrovnik neka ne dolaze. Riječ je o organiziranom navođenju ljudi, čime im se radi zlo", rekao je Milanović dodajući kako je u Dubrovnik poslao poruku vezano za paniku koju tamo šire lokalni HDZ i njihov predsjednik stranke.

Na novinarsku konstataciju kako je rekao da UNHCR navodi izbjeglice, odgovorio je da oni to "rade iz najplemenitijih pobuda, ali možda ne znaju", ponovivši da je to duži i lošiji put.

Na primjedbu novinara da se ipak na dubrovačkom području radi prihvatni centar rekao je da tamo "nema nikakvog prihvatnog centra, niti će ga biti".

Hrvatska ima pravo zatvoriti južnu granicu

U tome su bili aktivni tamošnji lokalni politički oponenti jer žele stvoriti nered, rekao je dodajući da se to ne događa na Stradunu gdje je odgovorna vlast, već malo dalje.

"Toga neće biti jer to ja garantiram, jer je to, prije svega, poigravanje s tim ljudima", rekao je Milanović poručivši da "Hrvatska ima pravo i zatvoriti tu granicu jer su izbjeglicama vrata otvorena na sjeveru" te je zamolio "da se Hrvatsku na to ne tjera".

Predsjednik hrvatske Vlade smatra da je ključ rješenja problema u Grčkoj koja, ustvrdio je, "ne radi apsolutno ništa". "Ona je u schengenu i ne radi ništa", kazao je Milanović.

Također je ustvrdio da prijelaz na Horgošu još nije otvoren, a vlasti u Srbiji ne govore istinu i ne drže se dogovora.

Ne želi više razgovarati s Vučićem

"Što se Srbije tiče, mogla bi biti država, ali vlast koja je vodi to ne želi, ne govore istinu i ne drže se dogovora. Ne možete reći 'pustite Hrvatsku ili Srbiju na miru'. Kako bi bilo da ja sada kažem Mađarskoj i Austriji - 'pustite Hrvatsku na miru'", rekao je Milanović odgovarajući na poruku srbijanskog premijera Aleksandra Vučića "da Hrvatska Srbiju pusti na miru".

"Ne želim više uopće razgovarati s Vučićem", dodao je.

Na novinarsko pitanje da komentira susret hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku i priopćenje iz Nikolićeva ureda da su u tom razgovoru zaključili kako je za narušene odnose između dviju zemalja kriva hrvatska strana, Milanović je rekao da ga ne zanima tko se s kim susreo te da se o tom priopćenju, ako smatra potrebnim, treba očitovati predsjednica Grabar-Kitarović.

Ne vjeruje priopćenju iz Nikolićeva ureda

"Imam puno prečih poslova ovdje nego da idem u shopping u New York", rekao je Milanović dodajući kako ne može vjerovati onome što dolazi kroz priopćenje iz Nikolićeva ureda.

"Neka se predsjednica o tome očituje, ako smatra da je to potrebno. Našli su se na prijemu koji je organizirala Angela Merkel za sve koji su tamo bili. Žao mi je što predsjednica više nije razgovarala sa zapadnim liderima", rekao je Milanović.

Govoreći o rješavanju problema izbjeglica naglasio je da razgovara s kolegama u inozemstvu, s Austrijancima, Slovencima i Nijemcima.

"Učim od Austrije, koja je puno pogođena s izbjegličkom krizom, i Njemačke koja je puno veća. Neka me se krivo ne shvati, ali dobro je da je Njemačka pogođena jer je to jamstvo da će se problem ranije riješiti", rekao je Milanović ističući kako mu dođe da "svoje protivnike i oponente nosi kao ordenje da se vidi tko su".

Odgovorio i Karamarku

Premijer Milanović istaknuo je, na optužbe šefa oporbe Tomislava Karamarka da SDP nema program, da HDZ zapravo nema program. "Bezobrazno hrvatsku javnost cijelo vrijeme tretira kao ljude koji ništa ne razumiju", dodaje Milanović.

Naglasio je kako su iza njegove Vlade četiri godina rada i da se može vidjeti sve. Nadovezao se da su iduće četiri godine zapravo nastavak započetog posla i da je to vrlo jasna trasa.

"Naš program je napisan, moramo ga uskladiti s koalicijskim partnerima. HDZ-ov program je dolina suza, bolni rezovi i to je jedna žicoljubna koalicija, kao što vidite. Vole žicu", rekao je Milanović.

Na pitanje novinara koja nedjelja bi pasala njegovoj koaliciji kao izborna u studenom, Milanović je odgovorio kratko i jasno. "Svaka", rekao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene